Список на загрозени јазици во Европа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на загрозени јазици во Европа. Загрозен јазик е јазик кој му прети исчезнување, најчесто поради недоволен број зборувачи.

Според црвената книга на загрозени јазици на УНЕСКО, се одделуваат следните категории загрозени јазици:

  • загрозени јазици со мал број деца кои го зборуваат јазикот;
  • сериозно загрозени јазици со мал број зборувачи, но без деца;
  • скоро исчезнати јазици со околу десетици зборувачи;

Јазици[уреди | уреди извор]

јазик статус зборуван во зборувачи извор ISO 639-3 извештај на Етнолог
Истроромански јазик сериозно загрозен Хрватска ~137 (2001) - 1000 ruo истроромански
Ливонски јазик скоро изчезнат Летонија 15 до 20 (1995 V Zeps). Ethnologue liv ливонски
Севернофризиски јазик сериозни загрозен Гермаија 10.000 (2001) frr севернофризиски
Сатерландски фризиски јазик сериозно загрозен Германија 5.000 (2001) stq сатерландски фризиски
Ромско-грчки јазик скоро исчезнат Грција 30 (2000). Ethnologue rge ромско-грчки
Еврејско-италијански јазик скоро исчезнат Италија 200 itk еврејско-италијански
Караимски јазик скоро исчезнат Крим, Литванија 3 (2000) 5.000 во Литванија. Ethnologue караимски
Кашупски јазик сериозно загрозен Полска 53.000 (2002) 2002 csb кашупски
Шлески германски јазик скоро исчезнат Германија, Полска, Чешка Ethnologue sli шлески германски
Терски самиски јазик скоро исчезнат Русија 6 (1995 M Krauss) 400 (2000 Salminen). Ethnologue терски самиски
Вотски јазик скоро исчезнат Русија 25 (1979 Valt) 200 (1990 A E Kibrik). Ethnologue вотски
Леонски јазик сериозно загрозен Шпанија, Португалија 50,000 (10,000 во Португалија 1999, Salminen) Црвена книга на загрозени јазици на УНЕСКО [1]
Арагонски јазик загрозен Шпанија 30,000 Црвена книга на загрозени јазици на УНЕСКО [2] arg арагонски
Пите самиски јазик скоро исчезнат Шведска, Норвешка 20 во Шведска (2000 T. Salminen) 2,000 во Шведска (1995 M Krauss) Ethnologue sje пите самиски
Уме самиски јазик скоро исчезнат Шведска 20 (2000 T Salminen) 1,000 (1995 M Krauss) Ethnologue sju уме самиски
Валонски јазик загрозен Белгија 600,000 Ethnologue wln валонски
Франкопровенсалски јазик загрозен Италија, Франција, Швајцарија 113,400 Ethnologue frp франкопровенсалски
Инари самиски јазик скоро исчезнат Финска 300 Ethnologue sje инари самиски

Поврзано[уреди | уреди извор]