Разлика помеѓу преработките на „Беличка Река (Илинска)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
(нс)
Ознака: Изворно уредување 2017
 
Ознака: Изворно уредување 2017
{{другизначења|Беличка Река}}
{{Geobox
{{Инфокутија Река
| name = Беличка Река
| name_othername = Беличка Река
| etymologynative_name =
| imageother_name = Белица во јуни 2013= (1).JPG
| image = Белица во јуни 2013 (1).JPG
| image_caption = Реката низ селото [[Белица (Кичевско)|Белица]]
| mapimage_size = 250
| image_caption = Реката низ селото [[Белица (Кичевско)|Белица]]
| map_caption =
| pushpin_mapcountry = Македонија
| state =
| pushpin_map_caption=
| state1 =
| subdivision_type1 = [[Список на држави во светот|Држава]]
| region =
| subdivision_name1 = {{МКД}}
| region1 =
| subdivision_type2 = [[Општини во Македонија|Општина]]
| district =
| subdivision_name2 = {{општинскигрб|Општина Кичево}}
| district1 =
| subdivision_type3 = [[Список на населени места во Македонија|Села]]
| city_type =
| subdivision_name3 = [[Белица (Кичевско)|Белица]], [[Другово]], [[Козица]]
| city =
<!---------------------- СЛИВ -->
| city1 =
| source1_location = [[Илинска Планина]]
| city2 =
| source1_coordinates= <!--{{coord|...}}-->
| city3 =
| source1_elevation =
| city4 =
| mouth_location = [[Треска]] кај с. [[Другово]]
| length = 15
| mouth_coordinates = <!--{{coord|...|display=inline,title}}-->
| mouth_elevationwatershed = 123,2
| discharge_location = Треска
| altitude_difference=
| discharge =
| progression = [[Треска]] → [[Вардар]] → [[Егејско Море]]
| river_systemdischarge_max = =
| basin_sizedischarge_min = 123,2 км² =
| basin_landmarksdischarge1_location = =
| discharge1 =
| basin_population =
| source_name =
<!---------------------- ФИЗИЧКИ ОСОБЕНОСТИ -->
| lengthsource_location = [[Илинска Планина]]
| municipality = [[Општина Кичево|Кичево]]
| width_min =
| width_avgsource_region =
| width_maxsource_state = =
| depth_minsource_country =
| source_lat_d = 41 | source_lat_m = 21 | source_lat_s = 43 | source_lat_NS = N | source_long_d = 20 | source_long_m = 56 | source_long_s = 48 | source_long_EW = E
| depth_avg =
| depth_maxsource_elevation = 1580
| source_length =
| discharge1_location=
| mouth_name = [[Треска]]
| discharge1_min =
| mouth_location = кај [[Пополжани]]
| discharge1_avg =
| discharge1_maxmouth_district = =
| mouth_region =
<!---------------------- ПРИНАДЛЕЖНОСТИ -->
| mouth_state =
| tributaries_left =
| mouth_country =
| tributaries_right =
| mouth_lat_d = 41 | mouth_lat_m = 28 | mouth_lat_s = 39 | mouth_lat_NS = N | mouth_long_d = 20 | mouth_long_m = 55 | mouth_long_s = 00 | mouth_long_EW = E
| waterbodies =
| mouth_coordinates_note =
| waterfalls =
| bridgesmouth_elevation = 637
| extratributary_left =
| tributary_left1 =
| tributary_right =
| tributary_right1 =
| free =
| free_type =
| map =
| map_size =
| map_caption =
}}
{{Location map many/old
| Македонија
| width = 300
| float =
| border =
| caption = Изворот и утоката на Беличка Река
| alt =
| relief = да
| AlternativeMap =
| <!--извор-->
| label1 = извор
| label1_size =
| position1 =
| background1 =
| mark1 = Blue 0080ff pog.svg
| mark1size =
| link1 = Илинска Планина
| lat1_deg = 41
| lat1_min = 21
| lat1_sec = 43
| lat1_dir = N
| lon1_deg = 20
| lon1_min = 56
| lon1_sec = 48
| lon1_dir = E
| <!--утока-->
| label2 = утока
| label2_size =
| position2 =
| background2 =
| mark2 = Blue pog.svg
| mark2size =
| link2 = Треска
| lat2_deg = 41
| lat2_min = 28
| lat2_sec = 39
| lat2_dir = N
| lon2_deg = 20
| lon2_min = 55
| lon2_sec = 00
| lon2_dir = E
}}
 
'''Беличка Река''' — река во [[западна Македонија]], десна [[притока]] на [[Треска]]. Извира од Беличките Извори на источните падини на [[Илинска Планина]],<ref>{{МакЕнц|2=Илинска Планина (Пространска Планина)}}</ref> на [[надморска височина]] од 1.580&nbsp;м, минува низ с. [[Белица (Кичевско)|Белица]] и се влива во реката Треска кај с. [[Пополжани]]. Долга е 15&nbsp;км.<ref name="Димитровска">{{наведено списание|last=Димитровска|first=Олгица|date=2012|title=Основни хидрографски карактеристики на притоките на реката треска|journal=Географски разгледи|publisher=Институт за географија|location=Скопје|issue=46|pages=37-49|issn=1409-908X|url=http://www.igeografija.mk/MGD/Razgledi-46-2012/03-Dimitrovska_Pritoki%20Treska.pdf|accessdate=8 ноември 2013}}</ref>
'''Беличка Река''' — река во [[Македонија]], сместена на планината [[Илинска Планина]].<ref name="Реки во Македонија">{{РекиМак|страница=12}}</ref>
 
[[Слив]]от на Беличка Река зафаќа површина од 123,20 км<sup>2</sup>, сочинувајќи 5,9% од вкупниот слив на Треска. Долината има мешан [[геологија|геолошки состав]], преоѓајќи од [[варовник|варовничка]] во [[шкрилец|шкрилна]], што може да се забележи од [[ерозија|одронетите]] проширувања и сатески.<ref>Андоновски Т. (1984): Абразиони и флувијални елементи во Кичевската Котлина, Годишен зборник на ГФ, Кн. 27-28, стр. 3-7 5, Скопје</ref>
Нејзиното сливно подрачје изнесува 123,2 км².<ref name="Реки во Македонија" />
 
== Извор ==
 
Извира на [[Илинска Планина]], меѓу селата [[Белица (Кичевско)|Белица]] и [[Козица]], јужно од [[Кичево]].<ref name="Реки во Македонија" />
 
== Устие ==
 
Се влива во реката [[Треска]], кај селото [[Другово]].<ref name="Реки во Македонија" />
 
== Галерија ==
 
== Поврзано ==
* [[Белица (Кичевско)|Белица]]
* [[Илинска Планина]]
* [[Студенчица]]
* [[Зајаска Река]]
* [[Треска]]
* [[Кичевска Котлина]]
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.youtube.com/watch?v=10hKU2eYY_A Устието на Беличка Река: видеорепортажа на проф. Гојко Алексоски од 1999 г.] — [[YouTube]]
 
{{Притоки на Треска}}
 
[[Категорија:Реки во Македонија]]
[[Категорија:Притоки на Треска]]
[[Категорија:Козица]]
[[Категорија:Белица (Кичевско)]]
[[Категорија:Реки во Македонија]]

Прегледник