Социјалистичка хералдика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Типичен пример за социјалистичка хералдика. Грб на Кина.
Друг типичен пример за социјалистичка хералдика. Грб на Македонија.

Социјалистичка хералдија, исто така позната како комунистичка хералдика, е поим со кој се опфаќа стилот на дизајнирање на грбови според социјалистичката идеологија. Овие грбови се усвојуваат од комунистички држави. Иако се именуваат како „грбови“, тие всушност не се грбови во традиционална смисла, туку амблеми. Повеќето комунистички држави произлегле од монархии и за да се дистанцираат од монархијата, се усвојувале други неутрални социјалистички грбови, кои ретко имале историски елементи. Пример за ваква хералдика се грбовите на Македонија, Белорусија и неколку други денешни независни држави

Особености[уреди | уреди извор]

Социјалистичката хералдика често е составена од следниве елементи:

 • чекан и срп; компас
 • црвена ѕвезда
 • ленти, венци од жито и останати домашни култури,
 • ленти, традиционални везови, слогани,
 • клипови
 • сонце
 • пејзаж
 • современи индустриски објекти
 • црвена боја
 • земја

Амблеми[уреди | уреди извор]

Историски амблеми[уреди | уреди извор]

СССР[уреди | уреди извор]

Африка[уреди | уреди извор]

Азија[уреди | уреди извор]

Европа[уреди | уреди извор]

СФРЈ[уреди | уреди извор]

Други[уреди | уреди извор]

Актуелни социјалистички грбови[уреди | уреди извор]

Независни држави[уреди | уреди извор]

Други ентитети[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 • Stephen Slater, "The complete book of Heraldry" London 2002

Поврзано[уреди | уреди извор]