Сировка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сировка (латински: Lactifluus volemus) порано познат како Lactarius volemus, е вид на габа од фамилијата Russulaceae. Широко е распространет во северната хемисфера, во умерените региони на Европа, Северна Америка и Азија, како и некои суптропски и тропски региони на Средна Америка и Азија. Микоризална габа, нејзините плодни тела растат на земја во основата на различни видови дрвја од лето до есен, поединечно или во групи. Се вреднува како печурка за јадење и се продава на пазарите во Азија. Неколку други печурки Lactifluus личат на Сировката, како што е тесно сродниот јадлив вид L.corrugis, но тие може да се разликуваат по разлики во распространетоста, видлива морфологија и микроскопски одлики. Сировката произведува бел отпечаток од спорите и има приближно сферични спори околу 7-8 микрометри во пречник.

Бојата на Сировката варира од кајсија до кафеава, а шапката може да биде до 11 см (4 12 во) широка. Бледозлатножолтите жабри на долната страна на шапката се тесно распоредени, а понекогаш и чаталести. Една од најкарактеристичните одлики на печурката е големото количество латекс („млеко“) што го испушта кога жабрите се оштетени, што доведува до вообичаените имињамлечка што плаче “ и „голема-латекс млечка“. Има и карактеристичен мирис на риба, кој не влијае на вкусот. Овошните тела се хемиски анализирани и откриени дека содржат неколку стероли поврзани со ергостерол, од кои некои се единствени за овој вид. Печурката содржи и природна гума која е хемиски карактеризирана. Филогенетската анализа сугерира дека Сировка претставува неколку видови или подвидови, наместо еден таксон .

Таксономија и именување[уреди | уреди извор]

Првото спомнување на Сировката во научната литература било во видот Plantarum на Карл Линеј од 1753 година, под името Agaricus lactifluus.[1] Во 1821 година, шведскиот миколог Елиас Магнус Фрис ја нареколе Agaricus volemus во неговата Systema Mycologicum.[2] Во ова дело тој предложил групација на сродни видови (наречени трибус или племе) во рамките на родот Agaricus, кој го нарекол Galorrheus. Фрис подоцна ги препознал Млечки(печурки) како посебен род во неговата Epicrisis Systematis Mycologici од 1838 година, наведувајќи го Galorrheus како синоним.[3][4] Иако Линеј го објавил видот пред Фрис, името на Фрис е санкционирано и затоа има номенклатурен приоритет. Во 1871 година, Паул Кумер ги подигнал повеќето племиња на Фрис на генерички ранг, и така го преименувал видот Galorrheus volemus.[5] Сортата Сировка var. subrugosus бил идентификуван од Чарлс Хортон Пек во 1879[6] година, но сега е класифициран како посебен вид, L.corrugis.[7] Во 1891 година, Ото Кунце го преселил видот во Lactifluus,[8] кој подоцна долго се сметал за синоним за Млечки(печурки), но потврден како посебен род преку молекуларната филогенетика во 2008 година и последователните таксономски преуредувања во фамилијата Russulaceae.[9][10][11]

Друг историски синоним е Lactarius lactifluus, користен од Лусиен Келе во 1886[12] година, преименување базирано на Agaricus lactifluus на Лине. Lactarius wangii, пријавен од Хуа-Ан Вен и Џијан-Же Јинг како нов вид од Кина во 2005[13] година, бил синонимизиран две години подоцна со Сировката.[14]

Специфичниот епитет „ volemus “ е изведен од латинскиот vola,[15] што значи „шуплина на раката“,[16] што укажува на упатувањето на Фрис за големата количина латекс „тече доволно за да ја пополни раката“. Вообичаени имиња за Сировката вклучуваат, кафеава млечна шапка,[17] портокалово-кафеава млечна шапка, обемна-латекс млечка. Во планините во Западна Вирџинија во Соединетите Држави, печурката се нарекува „кожен грб“ или „брадли“. Последното име може да потекнува од неговото германско име Brätling.[18][19]

Филогенијата[уреди | уреди извор]

Сировката бил тип на вид на делот Dulces во подродот Млечки(печурки) и моментално е класифициран во делот Lactifluus Lactifluus. Групата околу овој Сировка вклучува видови со сува шапка, изобилен латекс и бела или бледо кремасти отпечатоци на спори. Бидејќи тесно поврзаниот Lactarius corrugis има преклопувачки морфолошки знаци, вклучително и слична боја во капачето и стеблото, тешко беше со сигурност да се направи разлика помеѓу двата вида. Тешкотијата во распознавањето на двете се влошува со фактот дека и двата вида имаат неколку облици на боја: јапонските примероци наСировката може да имаат црвена шапка, жолта шапка со долга дршка или текстура на површината слична на кадифе, шапките на Lactarius corrugis може да биде или црвен, најчесто во боја на 'рѓа. Во 2005 година, јапонските истражувачи ги разјасниле односите помеѓу овие два вида и другите во делот Dulces користејќи молекуларна филогенетика и споредувајќи ги разликите во составот на масни киселини, морфологијата и вкусот. Варијантите на боите се групираат филогенетски во различни подклади, што сугерира дека тие би можеле подобро да се сметаат како „различни видови, подвидови или сорти“. Молекуларна студија од 2010 година на Сировката од северен Тајланд открило дека 79 тестирани примероци може да се поделат на 18 различни филогенетски видови; шест од нив биле опишани како нови видови: Lactifluus acicularis, L.crocatus, L.distantifolius, L. longipilus, L.pinguis и L.vitellinus.

Опис[уреди | уреди извор]

Макроморфологија[уреди | уреди извор]

Обилниот белузлав латекс може да стане кафеав при изложување на воздух и да ги обои ткивата кафеави.

Плодното тело на Сировката има месеста и цврста шапка со кадифена или мазна површина и форма што се менува со зрелоста: почнува конвексно, со рабови закривени навнатре, а подоцна расте рамно со вдлабнатина во средината. Со типичен пречник од 5 до 11 см (2-4 12), неговата боја се движи од кајсија до кафеава.[20] Бојата на шапката, сепак, е донекаде променлива, како што е забележано во азиските, европските,[21] и северноамериканските примероци.[22] Дршката, чија висина варира помеѓу 4 и 12 см (1 12 и 5 во), и што е типично помеѓу 1-1.5 см дебела, има малку посветла боја од шапката. Цврста е, со кадифена или мазна површина која понекогаш има вдлабнатини кои се движат надолжно нагоре и надолу по нејзината должина. Жабрите се надоврзани на малку откачени, кршливи, тесни, доста тесно распоредени и понекогаш чаталести. Вообичаено бледо златно жолта боја, жабрите стануваат кафеави со модринки. Меѓу жабрите се прошарани ламели, кратки жабри кои не се протегаат до дршката. Месото е белузлаво и цврсто. Печурката мириса малку на риби. Еден извор сугерира дека мирисот е „како мртва сенка, за која риболовците ќе ви кажат дека е веројатно најнепријатната слатководна риба“.[23] Мирисот се концентрира кога плодните тела се сушат. Една од најкарактеристичните одлики на печурката е изобилството латекс, толку многу што мало проникнување на жабрите ќе предизвика таа да ја „плаче“ млечната материја. Латексот има тенденција да дава кафени дамки на она каде што допира.

Микроморфологија[уреди | уреди извор]

Спорите се сферични, хијалински и мрежести.

Отпечатокот на спори е белузлав. Спорите се грубо сферични, проѕирни ( хиалина ) и обично се со димензии 7,5-10,0 со 7,5-9,0 Мм.[24] Површината на спорите е мрежеста - покриена со гребени кои формираат целосна мрежа. Сртовите се до 0,8Мм високи и имаат видливи проекции до 1,2 Мм висока. Клетките кои носат спори на химениумот, базидијата, се во форма на палка, хијалини, четири спори и имаат димензии од 40–62 на 7,2–10,4Мм.[25] Меѓу базидиите се прошарани стерилни клетки наречени цистидија . Плевроцистидијата (цистидија на страната на жабрето) се грубо вретено до палка и се со димензии 48-145 со 5-13 Мм. Хеилоцистидијата (цистидија на работ на жабрето) може да биде во облик на вретено, палка или шило ( субулат ), или средно помеѓу овие форми, и има димензии 27-60 на 5-7 Мм.[22] Дополнително, има цистидии присутни и на површината на капачето и на стеблото. Ако капка железен сулфат (се користи како хемиски тест за идентификација на печурки ) се нанесе на месото од печурката, таа веднаш ќе се обои темно синкаво-зелена боја.Bessette et al. (2009), pp. 264–66.</ref>

Сорти[уреди | уреди извор]

Сортата Сировката var. flavus беше опишан од Александар Х. Смит и Лексемуел Реј Хеслер во нивната монографија од 1979 година за северноамериканскиот вид Млечки (печурки). Оваа ретка сорта, која се наоѓа во југоисточниот дел на Соединетите Американски Држави (од Јужна Каролина до Флорида и се протега на запад до Тексас ), има шапка што останува жолта во текот на нејзиниот развој. Исто така, има малку помали спори од обичната сорта: 6,5–9,0 на 6–8 Мм.[24] Тоа е исто така добра за јадење.[26] Некои автори го разгледале ретко собраниот Сировката var. oedematopus, кој се среќава во централна и јужна Европа, е посебна сорта која се разликува од обичната сорта со потемно црвено-кафеава капа и здебелена дршка. Оваа проценка не е универзално прифатена, можеби затоа што спаѓа во опсегот на морфолошки варијации прикажани од главната сорта.[27] Сировката var. asiaticus била именувана во 2004 година врз основа на виетнамски примероци; поврзувајќи се со борот Каси ( Pinus khasya ), има мали, досадни кафеави, кадифени плодни тела. Општо земено, мало таксономско значење им се припишува на неколкуте сорти на Сировката кои се предложени.[28]

Слични видови[уреди | уреди извор]

L. hygrophoroides
Lactarius corrugis

Сировката е тесно поврзана со L.corrugis, и генерално слични по изглед. L. corrugis обично има повеќе површински брчки, потемни жабри, послаб или отсутен мирис и помалку портокалова боја; сепак, може да се најдат средни форми на боја. Двете можат подефинитивно да се разликуваат по микроскопски одлики: L. corrugis има поголеми спори - обично 10,4-12,8 на 9,6-11,8 Мм - со погруб површински ретикулум и поголеми плеуроцистидии.[29] Видот Lactifluus austrovolemus е тесно сроден, но има повеќе преполни жабри, додека L. lamprocystidiatus може само со сигурност да се разликува од Сировката по микроскопски одлики: ретикулациите на неговите спори се повисоки и поакутни, а мрежите формирани од пресеците на мрежите се помали. И L. austrovolemus[30] и L. lamprocystidiatus[31] се познати само од Папуа Нова Гвинеја. Lactifluus hygrophoroides исто така наликува на Сировката, но се разликува по тоа што има широко распоредени жабри и спори на кои им недостасува површинска ретикулација.[32]

Некои видови од родот Lactarius се исто така слични: Тропскиот африкански Lactarius chromospermus има површна сличност со Сировката, но поранешниот вид, покрај неговата африканска дистрибуција, може да се препознае и по неговиот отпечаток на спори во кафеава цимет - единствен во Russulaceae. Lactarius subvelutinus е исто така сличен на Сировката, но нема мирис на риба, има тапа жолто-портокалова до светло златно портокалова капа, тесни жабри и бел латекс кој не ја менува бојата.[24]

Јадливост и други намени[уреди | уреди извор]

И покрај непривлечниот мирис на риба што се развива по берењето на печурката, Сировката се јаде и се препорачува за кулинарска употреба, иако, типично за млечките, има малку зрнеста текстура што на некои може да им смета и да не имк е апетитна. Мирисот исчезнува за време на готвењето. Латексот има само благ вкус. Видот се смета за добар за јадење на почетниците ловци на печурки, и најдобро се подготвува со бавно готвење за да се спречи да стане премногу тврд, примероците што се рехидрирани откако ќе се исушат ќе бараат подолго време на готвење за да се елиминира зрнестата текстура. Печурката е предложена и за употреба во тепсија и дебели сосови. Пржењето во тава не е препорачана техника за готвење, поради големите количества латекс што ги испушта. Сировката е еден од неколкуте видови млечки што се продаваат на руралните пазари во провинцијата Јунан, Кина, и е меѓу најпопуларните видови диви јадливи печурки собрани за потрошувачка и продажба во Непал. Во нивната книга од 2009 година за млечките од Северна Америка, Бесет и неговите колеги ја сметаат печурката „најпозната и најпопуларна млечка печурка за јадење“ во источниот дел на Соединетите држави.Една турска студија за нутритивниот состав на плодните тела заклучила дека Сировката е добар извор на белковини и јаглехидрати.

Двајца постари лица развиле минлив панкреатитис откако конзумирале Сировка во централна Анадолија во Турција. И двајцата ја јаделе печурката, која ја знаеле како Тирмит, многу пати претходно. Состојбата се решила спонтано.[33]

Биоактивни соединенија[уреди | уреди извор]

Волемитол

Плодните тела содржат единствена стеролска молекула наречена волемолид, дериват на обичниот габичен стерол ергостерол кој може да има примена во габичната хемотаксономија. Студијата од 2001 година идентификувала уште девет стероли, од кои три биле претходно непознати за науката. Според авторите, овие типови на високо оксигенирани соединенија - слични на стероли кои се наоѓаат во морските меки корали и сунѓерите - се ретки кај габите. Печурката исто така содржи и волемитол (Д-глицеро-Д-манохептитол), шеќер со седум јаглерод алкохол кој првпат бил изолиран од видот од францускиот научник Емил Буркелот во 1889 година. Волемитол се јавува како слободен шеќер кај многу растителни и кафеави алги видови.

Поради нивната природна содржина на полиизопрен (1,1-7,7% од сувата тежина на плодните тела), Сировката може да се користи и за производство на гума. Хемиската структура на гумата од печурката се состои од хомолог со висока молекуларна маса на полипренол, распореден како диметилалилна група, две транс изопренски единици, долга низа цис изопрени (помеѓу 260 и 300 единици), прекинати со хидроксил или масна киселина естер. Биосинтетички, создавањето на полиизопренот започнува со соединението транс, транс - фарнесил пирофосфат, и се смета дека завршува со естерификација на полиизопренил пирофосфат. Ензимот изопентенил-дифосфат делта изомераза е идентификуван како потребен за започнување на синтезата на гума во Сировката и неколку други видови млечки печурки.

Екологија, распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Примероци во мешана шума, пронајдени во сливот Бовец, Источни Јулијански Алпи, Словенија

Како и сите млечкипечурки,[34] Сировката формира микориза, заемно корисни симбиотски асоцијации со различни видови дрвја. Во оваа асоцијација, габичните хифи растат околу коренот на растението и помеѓу неговите кортикални клетки, но всушност не продираат во нив. Хифите се протегаат нанадвор во почвата, зголемувајќи ја површината за апсорпција за да му помогнат на растението да ги апсорбира хранливите материи од почвата. Расте во основата на четинарни и широколисни дрвја, иако е почеста во листопадни шуми. Исто така, понекогаш може да се најде во предели со тресетен мов . Вообичаено плодните тела се појавуваат помеѓу летото и есента. Може да се најдат како растат сами или во групи, а се позастапени во топло и влажно време.

ОПлодните тела можат да бидат населени со видови лимонидни мушички, како што се Discobola marginata или Limonia yakushimensis, како и неколку видови грини кои живеат во габи. Мувите се домаќини за грините во симбиотска асоцијација позната како фореза, при што грините механички се носат од неговиот домаќин. Грините се мали и не можат да мигрираат на релативно долги растојанија помеѓу печурките без помош; Во споредба, домаќините на инсектите се големи и можат да ги пренесат грините помеѓу нивните претпочитани живеалишта[35] за хранење.

Lactifluus volemus се наоѓа во топлите умерени региони, како и во некои суптропски и тропски региони на северната хемисфера . Габата е широко распространета низ Европа, иако е во опаѓање во некои земји и стана доволно ретка во Холандија (и Фландрија ) за да се смета за локално изумрена . Во Америка, северната граница на неговата дистрибуција достигнува јужна Канада источно од Големите Рамнини,[36] и видот се протега на југ до источниот брег на Соединетите држави и Мексико, а пошироко во Средна Америка (Гватемала). Познат е и од Азија, вклучително и Кина ( Планините Чинлинг,[37] провинција Гуиџоу, и провинцијата Јунан )[38], Јапонија, Индија, Кореја, Непал, и Виетнам. Исто така, направени се колекции од Блискиот Исток, вклучувајќи ги Иран[39] и Турција.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Список на видови Млечки (печурки)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Van de Putte, Kobeke; Nuytinck, Jorinde; Stubbe, Dirk; Le, Huyen Thanh; Verbeken, Annemieke (2010-11-20). „Lactarius volemus sensu lato (Russulales) from northern Thailand: morphological and phylogenetic species concepts explored“. Fungal Diversity. 45 (1): 99–130. doi:10.1007/s13225-010-0070-0. ISSN 1560-2745.
 2. Smith, Alexander H. (1979). North American species of Lactarius. Ann Arbor: University of Michigan Press. ISBN 0-472-08440-2. OCLC 3844049.
 3. Wang, Xiang-Hua (2007-03). „Type studies of Lactarius species published from China“. Mycologia (англиски). 99 (2): 253–268. doi:10.1080/15572536.2007.11832585. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 4. Rickett, H. W.; Stearn, W. T. (1958-11). „Carl Linnaeus, Species Plantarum. A Facsimile of the First Edition, 1753“. Bulletin of the Torrey Botanical Club. 85 (6): 491. doi:10.2307/2483172. ISSN 0040-9618. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 5. Fries, Elias (1821). Systema mycologicum : sistens fungorum ordines, genera et species, huc usque cognitas, quas ad normam methodi naturalis determinavit. Lundae :: Ex Officina Berlingiana,.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 6. Epicrisis Systematis Mycologici seu Synopsis Hymenomycetum. Elias Fries. Upsaliæ, 1836–1838. Vol. I. 8vo“. Annals and Magazine of Natural History. 4 (21): 44–45. 1839-09. doi:10.1080/00222934009512452. ISSN 0374-5481. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 7. Kummer, Paul (1871). Der Führer in die Pilzkunde : Anleitung zum methodischen, leichten und sichern Bestimmen der in Deutschland vorkommenden Pilze : mit Ausnahme der Schimmel- und allzu winzigen Schleim- und Kern-Pilzchen /. Zerbst :: Verlag von E. Luppe's Buchhandlung,.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 8. Peck, Charles H. (1897). Annual report of the state botanist, by Charles H. Peck. Albany,: University of the State of New York,.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 9. Hanlin, Richard T. (2004-10). „BOOK REVIEW:William C Roody. MUSHROOMS OF WEST VIRGINIA AND THE CENTRAL APPALACHIANS“. Native Plants Journal. 5 (2): 196–197. doi:10.2979/npj.2004.5.2.196. ISSN 1522-8339. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 10. O., Kuntze (1891–1893). Revisio Generum Plantarum. [Verlag nicht ermittelbar]. OCLC 604341423.CS1-одржување: датумски формат (link)
 11. Buyck, Bart; Kauff, Frank; Eyssartier, Guillaume; Couloux, André; Hofstetter, Valérie (2013-11-24). „A multilocus phylogeny for worldwide Cantharellus (Cantharellales, Agaricomycetidae)“. Fungal Diversity. 64 (1): 101–121. doi:10.1007/s13225-013-0272-3. ISSN 1560-2745.
 12. Buyck, Bart; Hofstetter, Valérie; Verbeken, Annemieke; Walleyn, Ruben (2010-02). „(1919) Proposal to conserve Lactarius nom. cons. (Basidiomycota ) with a conserved type“. TAXON. 59 (1): 295–296. doi:10.1002/tax.591031. ISSN 0040-0262. line feed character во |title= во положба 42 (help); Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 13. Nuytinck, Jorinde; Verbeken, Annemieke (2003-08). „Lactarius sanguifluus versus Lactarius vinosus — Molecular and morphological analyses“. Mycological Progress. 2 (3): 227–234. doi:10.1007/s11557-006-0060-5. ISSN 1617-416X. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 14. 1832-1899., Quélet, Lucien, (1886). Enchiridion fungorum in Europa media et praesertim in Gallia vigentium. O. Doin. OCLC 26297618.CS1-одржување: излишна интерпункција (link) CS1-одржување: бројчени имиња: список на автори (link)
 15. Ye, Ming; Zhuang, Wen-Ying (2003-05-01). „New taxa of Lachnum (Helotiales, Hyaloscyphaceae) from temperate China“. Nova Hedwigia. 76 (3–4): 443–450. doi:10.1127/0029-5035/2003/0076-0443. ISSN 0029-5035.
 16. 3 The Eclogues And The Georgics. Warsaw, Poland: De Gruyter Open.
 17. Koehn, Robert D.; Metzler, Susan; Metzler, Van (1993-07). „Texas Mushrooms“. Mycologia. 85 (4): 716. doi:10.2307/3760521. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 18. Bessette et al. (2009), p. 5.
 19. Ternes, Waldemar; Gronemeyer, Melanie; Schwarz, Karin (1995-11). „Determination ofp-cymene-2,3-diol, thymol, and carvacrol in different foodstuffs“. Zeitschrift f�r Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung. 201 (6): 544–547. doi:10.1007/bf01201581. ISSN 0044-3026. replacement character во |journal= во положба 14 (help); Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 20. Van de Putte, Kobeke; Nuytinck, Jorinde; Stubbe, Dirk; Le, Huyen Thanh; Verbeken, Annemieke (2010-12). „Lactarius volemus sensu lato (Russulales) from northern Thailand: morphological and phylogenetic species concepts explored“. Fungal Diversity (англиски). 45 (1): 99–130. doi:10.1007/s13225-010-0070-0. ISSN 1560-2745. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 21. Shearer, Lyndsay (1981). Mushrooms and other fungi of Great Britain and Europe. London [England]: Pan Books. ISBN 0-330-26441-9. OCLC 9213187.
 22. 22,0 22,1 Verbeken, Annemieke; Vesterholt, Jan (1998). The genus Lactarius. [Greve, Denmark]: The Danish Mycological Society. ISBN 87-983581-4-6. OCLC 40692593.
 23. Tsivinska, M. V. (2015). „BIOLOGICALLY ACTIVE SUBSTANCES OF METHANOL EXTRACTS OF DRIED Lactarius quetus AND Lactarius volemus BASIDIOMES MUSHROOMS: IDENTIFICATION AND POTENTIAL FUNCTION“. Biotechnologia Acta. 8 (2): 58–68. doi:10.15407/biotech8.02.058. ISSN 2410-7751.
 24. 24,0 24,1 24,2 Bessette et al. (2009), pp. 264–66.
 25. Herrera, Mariana; Bandala, Victor M.; Montoya, Leticia (2018-03-20). „Figure 3 from: Herrera M, Bandala VM, Montoya L (2018) Cantharellus violaceovinosus, a new species from tropical Quercus forests in eastern Mexico. MycoKeys 32: 91-109. https://doi.org/10.3897/mycokeys.32.22838“. dx.doi.org. Посетено на 2022-04-27. Надворешна врска во |title= (help)
 26. Phillips, Roger (2010) [2005]. Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. стр. 107. ISBN 978-1-55407-651-2.
 27. MILK MUSHROOMS. Ohio University Press. 2018-11-06. стр. 35–62.
 28. Singer, Rolf (1986). The Agaricales in modern taxonomy (4 fully rev. ed. изд.). Koenigstein, Federal Republic of Germany: Koeltz Scientific Books. ISBN 3-87429-254-1. OCLC 15034197.CS1-одржување: излишен текст (link)
 29. Herrera, Mariana; Bandala, Victor M.; Montoya, Leticia (2018-03-20). „Figure 3 from: Herrera M, Bandala VM, Montoya L (2018) Cantharellus violaceovinosus, a new species from tropical Quercus forests in eastern Mexico. MycoKeys 32: 91-109. https://doi.org/10.3897/mycokeys.32.22838“. dx.doi.org. Посетено на 2022-04-27. Надворешна врска во |title= (help)
 30. Rowland, J. Mark. (1973). New whipscorpions from New Guinea and the Solomon Islands (Thelyphonida, Arachnida). [Lubbock]: Museum, Texas Tech University,.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 31. Verbeken, A.; Walleyn, R.; Sharp, C.; Buyck, B. (2000). „Studies in Tropical African Lactarius Species. 9. Records from Zimbabwe“. Systematics and Geography of Plants. 70 (1): 181. doi:10.2307/3668621. ISSN 1374-7886.
 32. Pegler, D. N.; Fiard, J. P. (1979). „Taxonomy and Ecology of Lactarius (Agaricales) in the Lesser Antilles“. Kew Bulletin. 33 (4): 601. doi:10.2307/4109804.
 33. „Acute Pancreatitis Caused By Mushroom Poisoning“. J Investig Med High Impact Case Rep. 4 (1): 232470961562747. 2016. doi:10.1177/2324709615627474. PMC 4724762. PMID 26835473.
 34. Bessette et al. (2009), p. 4.
 35. Sueyoshi, Masahiro; Okabe, Kimiko; Nakamura, Takeyuki (2007-04). „Host abundance of crane flies (Diptera: Limoniidae) and their role as phoronts of Acari (Arachnida) inhabiting fungal sporophores“. The Canadian Entomologist (англиски). 139 (2): 247–257. doi:10.4039/n06-016. ISSN 0008-347X. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 36. Smith, A. H. (1977). „Variation in Two Common North American Lactarii“. Kew Bulletin. 31 (3): 449. doi:10.2307/4119385.
 37. Shen, Qi; Chen, Wei; Yan, Zhuyun; Xie, Zhenfeng (2009-03). „Potential pharmaceutical resources of the Qinling Mountain in central China: medicinal fungi“. Frontiers of Biology in China (англиски). 4 (1): 89–93. doi:10.1007/s11515-008-0089-8. ISSN 1673-3509. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 38. Fischer, David W.; Bessette, Alan E. (1992-12-31). „Edible Wild Mushrooms of North America“. doi:10.7560/720794. Наводот journal бара |journal= (help)
 39. Farmahini, M; Pourrahim, R; Elahinia, A; Rouhibakhsh, A; Farzadfar, Sh (2014-02-01). „An Investigation of Apple Chlorotic Leaf Spot (ACLSV) and Tomato Ring Spot (ToRSV) in Some Iranian Pear Gardens“. Iranian Journal of Virology. 8 (1): 25–32. doi:10.21859/isv.8.1.25. ISSN 1735-5680.
Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „Kuntze1891“ определена во <references> не се користи во претходен текст..