Прејди на содржината

Lactifluus corrugis

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lactifluus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Lactifluus corrugis
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lactifluus
Вид: Lactifluus corrugis
Научен назив
Lactifluus corrugis
Lactifluus corrugis
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Род: Agaricomycetes
Класа: Russulales
Семејство: Russulaceae
Род: Lactifluus
Вид:
L.corrugis
Биномен назив
Lactifluus corrugis

(Peck) Kuntze (1891)
Синоними
  • Lactarius corrugis Peck (1880)
Lactifluus corrugis
жабри на химениум
шапката е конвексна или вдлабната
химениумот е аднат
дршката е гола
отпечатокот на спори е бел
екологијата е микориза
јадливост: избор

Lactifluus corrugis (поранешен Lactarius corrugis ), попознат како млечка со брановидна шапка,[1] е јадлив вид на габи од фамилијата Гулапка.[2] За прв пат бил опишан од американскиот миколог Чарлс Хортон Пек во 1880 година.[3]

Опис[уреди | уреди извор]

Заедно со Lactifluus volemus, L. corrugis се смета за изборна печурка за јадење. Латексот од двата вида се обојува кафено.[4]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Список на видови Млечки (печурки)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Harris, David B.; Bessette, Arleen R. (2009). Milk mushrooms of North America : a field identification guide to the genus Lactarius (1 ed. изд.). Syracuse, N.Y.: Syracuse University Press. ISBN 978-0-8156-3229-0. OCLC 318874448.CS1-одржување: излишен текст (link)
  2. Phillips, Roger (2010) [2005]. Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. стр. 107. ISBN 978-1-55407-651-2.
  3. Peck, Charles H. (1897). Annual report of the state botanist, by Charles H. Peck. Albany,: University of the State of New York,.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
  4. Miller Jr., Orson K.; Miller, Hope H. (2006). North American Mushrooms: A Field Guide to Edible and Inedible Fungi. Guilford, CN: FalconGuide. стр. 94. ISBN 978-0-7627-3109-1.