Паул Кумер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Миколог Паул Кумер

Паул Кумер (роден на 22 август 1834 година, а починал на 6 декември 1912 година) свеќтеник, учител и научник во Цербст, Германија, познат главно по неговиот придонес за миколошката номенклатура. Претходната класификација на агариците од страна на пионерскиот таксоном за габи, Елиас Магнус Фрис, назначи само многу мал број родови, при што повеќето видови спаѓаат во Агарикус. Овие неколку родови беа поделени на многу триби („племиња“). Во своето дело од 1871 година, Der Führer in die Pilzkunde, Кумер го подигнал поголемиот дел од племето Фрис до статус на род, со што воспоставил многу од генеричките имиња за агарици кои се користат до ден-денес.

Од 1857 до 1863 година, тој работел како приватен предавач, а потоа служел како кустос во Зербст (1863–1877).[1] Од 1877 година наваму, тој беше министер во Хан Мунден .[2]

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • „Der Führer in die Pilzkunde. Anleitung zum metodischen, leichten und sichern Bestimmen der in Deutschland vorkommenden Pilze, mit Ausnahme der Schimmel- und allzu winzigen Schleim- und Kern-Pilzchen.“ 1. Auflage. Зербст (Е. Лупе); (1871).
 • „Der Führer in die Mooskunde. Anleitung zum leichten und sicheren Bestimmen der deutschen Moose". 119 S.; Берлин. (1873).
 • „Der Führer in die Lebermoose und die Fefäßkryptogamen“ (Schachtelhalme, Bärlappe, Farne, Wurzelfrüchtler). 1. Ауфл.; Берлин (Спрингер); (1875).
 • „Kryptogamische Charakterbilder“. VIII+251 S., 220 Abb.; Хановер, (1878).
 • „Der Führer in die Mooskunde. Anleitung zum leichten und sicheren Bestimmen der Deutsche Moose“, 2. Ауфл.; Берлин, (1880).
 • „Die Moosflora der Umgebung von Hann. -Минден“. - Бот. Централблат 40: 65–72, 101–106; Касел, (1889).
 • „Der Führer in die Mooskunde. Anleitung zum leichten und sicheren Bestimmen der deutschen Moose". 3. Auflage; Берлин, (1891).
 • „Der Führer in die Lebermoose und die Gefäßkryptogamen“ (Schachtelhalme, Bärlappe, Farne, Würzelfrüchtler). 2. Auflage VII+148 S.; Берлин (Пролет), (1901).

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Natural History Museum Kassel Архивирано на 14 ноември 2012 г. biography/bibliography
 2. BHL Taxonomic literature : a selective guide to botanical publications

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 • „Паул Кумер“, Историски индекс на миколози, миколошко друштво Илиноис“.