Александар Ханчет Смит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Александар Ханчет Смит
Податотека:Alexander Hanchett Smith.jpg
Роден(а)декември 13, 1904(1904-12-13)
Crandon, Wisconsin
Починал(а)декември 12, 1986(1986-12-12) (возр. 81)
Ann Arbor, Michigan, USA
ЖивеалиштеUnited States
НационалностAmerican
ПолињаMycology
УстановиUniversity of Michigan
ОбразованиеUniversity of Michigan
Докторски менторC.H. Kauffman, E.B. Mains
Познат поContributions to the taxonomy and phylogeny of the higher fungi
Авторска кратенка (бот.)A.H.Sm.

Александар Ханчет Смит (12 декември 1904 година - 12 декември 1986 година) бил американски миколог познат по својот обемен придонес во таксономијата и филогенијата на повисоките габи, особено агариците.

Ран живот[уреди | уреди извор]

Смит, роден во Крандон, Висконсин, бил второ дете на Рут М. и Едвард А. Шмит, кои подоцна го промениле своето име во Смит. По смртта на неговата мајка во тинејџерските години, Смит и семејството се преселиле во Вест Де Пер, Висконсин, за да живеат со нивните баба и дедо.

Образование[уреди | уреди извор]

Смит завршил средно училиште во Вест Де Пере во 1923 година. Една година подоцна, тој влегол во колеџот Лоренс во Еплтон, Висконсин, каде што добил диплома во 1928 година. Тој аплицирал за стипендија на Универзитетот во Мичиген и започнал со постдипломски студии по ботаника во есента 1928 година со еминентниот миколог Калвин Х. Кауфман како негов советник. Кауфман умрел пред Смит да ја заврши својата диплома, па ги продолжил студиите под професорот Едвин Батерворт Мејнс, на крајот магистрирал во 1929 година и докторирал во 1933 година. Неговата докторска дисертација била насловена „Истражувања на формите со две спори во родот Микена “, која подоцна била објавена како напис во журнал.

Кариера[уреди | уреди извор]

Во 1934 година бил назначен за помошник куратор на Хербариум на Универзитетот во Мичиген, каде што требало да ја помине целата своја професионална кариера. Бил назначен за директор на Хербариумот во 1959 година и на тоа место работел до 1972 година. Во 1968 година, тој бил заменик директор на Биолошката станица. Смит се оженил со колешката дипломирана студентка Хелен Вендлер Смит, која докторирала по ботаника на Универзитетот во Мичиген. Тие соработувале подоцна, таа била коавтор и илустрирајќи некои од неговите публикации. Ќерката Ненси, родена во 1943 година, ги придружила нејзините родители на миколошки експедиции и напади. Следејќи ги стапките на нејзините родители, таа исто така докторирала на Универзитетот во Мичиген, по микологија.

Смит бил претседател на Миколошкото друштво на Америка, а од 1945 до 1950 година бил уредник на научното списание Mycologia во 1950 година. Тој бил претседател на Академијата за наука, уметност и книжевност во Мичиген, Академијата во Мичиген (1966–67), Ботаничкиот клуб во Мичиген, Ботаничкиот клуб Тори и Истражувачкиот клуб на Универзитетот во Мичиген во 1974–75 година.

Смит предавал формални курсеви на Универзитетот во Ен Арбор, покрај летните теренски курсеви на биолошката станица на Универзитетот во Мичиген во Даглас Лејк, Мичиген. Дополнително, тој надгледувал девет д-р. дипломирани студенти, од кои некои, како што се Хари Д. Тиерс и Орсон К. Милер, станале признати миколози сами по себе.

Во текот на 57 години теренска работа, Смит акумулирал над 100.000 збирки примероци од габи и голема библиотека на фотографии. Денес тие се наоѓале во Хербариум на Универзитетот во Мичиген. :702

Високи стандарди[уреди | уреди извор]

Смит одржувал високи научни стандарди во своите публикации; напишал еднаш

Јас лично чувствувам дека како миколози никогаш не можеме да дојдеме до вистински точни генерички концепти и точни имиња за нив, освен ако релевантните факти не се точно наведени. Речиси е невозможно да се избегне пристрасност во таксономската работа, но информациите треба да се „косо“ што е можно помалку.

Другите современи автори кои не ги исполнувале овие стандарди честопати трпеле оценка од Смит во рецензии на книги или написи. На пример, во рецензијата на книгата за тогашната неодамнешна публикација за габите од распаѓање на дрвото, тој напишал:

Во едно дело од овој тип, авторот требало да ја препознае својата должност да им го даде на своите читатели и корисници најдоброто од современите класификации и номенклатура. Во овој поглед тој целосно потфрли. . . . Агаричниот дел од делото е полн со противречности засновани на неуспехот на авторот да ја разгледа работата од последните 30 години.“

Подоцна напишал

Можеби најдоброто што може да се каже за делото уреднички е дека за среќа има многу малку воведен материјал за да го збуни читателот.“:196

Во друга статија, коментирајќи за „тековниот низок степен на точност што се развивал во литературата за халуциногени печурки генерално“, Смит истакнал бројни грешки во две тековни публикации, како што се двосмислено напишан текст, грешки во наводите, недостаток научна строгост во изнесувањето аргументи, неверодостојност на податоците поради несоодветни процедури за земање примероци и несоодветно пребарување на достапна литература. Смит наскоро соработувал со еден од овие автори во публикација следната година.

Публикации[уреди | уреди извор]

Смит објавил речиси 200 статии и книги за габите, вклучувајќи и многу книги како монографии или различни родови на повисоки габи. Тој, исто така, пишувал за секојдневен ентузијаст за печурки; особено, неговиот теренски водич The Mushroom Hunter's Field Guide собрал неколку одлични критики[1] и продал над 100.000 примероци.

Популарни книги

 • Вообичаени јастиви и отровни печурки од Југоисточен Мичиген . (1938)
 • Печурки во нивните природни живеалишта . (1950? )
 • Пафболи и нивните сојузници во Мичиген . (1951)
 • Водич за полето на ловецот на печурки . (1958, 1963)
 • Клучеви на родот на виши габи . (1964, со RL Shaffer)
 • Како да ги препознаете месестите габи кои не се жарани . (1973, 1981, со Хелен и Ненси Смит)
 • Теренски водич за западни печурки . (1975)
 • Како да ги препознаете жабрените габи . (1979, со Хелен и Ненси Смит)
 • Забранетиот вид на хебелом во западниот дел на САД . (1984. со Вера Стаки Евенсон и Дуан Х. Мичел)
 • Теренски водич за јужните печурки . (1985, со Хелен Смит)

Монографии

Избрани статии во списанија

 • „Mycological investigations on teonanácatl, the Mexican hallucinogenic mushroom. Part II. A taxonomic monograph of Psilocybe, section Caerulescentes. Mycologia. 50 (2): 262–303. 1958. doi:10.2307/3756197. JSTOR 3756197.

Почести и награди[уреди | уреди извор]

Неколку габични таксони биле именувани во чест на Смит, меѓу кои: Smithiogaster Wright; Smithiomyces Singer; Agaricus smithii Kerrigan; Agrocybe smithii ; Alpova alexsmithii Trappe (сега Rhizopogon alexsmithii ); Amanita smithiana Bas; Boletopsis smithii KAHarrison; Boletus smithii Thiers; и Astraeus smithii.

 • 1967 – Награда на северноамериканското здружение за микологија за придонес во аматерската микологија
 • 1969 – Сертификат за заслуги – Ботаничко друштво на Америка
 • 1982 – „Почитуван миколог“ – Миколошко друштво на Америка

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „The Mushroom Hunter's Field Guide“. The American Biology Teacher. 29 (7): 569. 1967. doi:10.2307/4441835. JSTOR 4441835.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]