Муви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мува

Муви (Muscidae) се фамилија на двокрилци (Diptera). Мувите имаат еден пар функционални крила за летење и еден пар крила за рамнотежа, подвижна глава со пар големи и сложени очи, како и уста. Очите им се составени од илјадници поединечни леќи кои им овозможуваат широко поле на вид. Распоредот на крилата им овозможува голема маневарска способност при летањето. Најпознати видови муви се домашната мува (Musca domestica) и (Stomoxys calcitrans).[1].

Мувите како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Ivo Matoničkin, Ivan Habdija, Biserka Primc-Habdija, Beskralješnjaci, biologija viših avertebrata, Školska knjiga, Zagreb, 1999. ISBN 953-0-30824-8.
 2. Басни (избор). Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2009, стр. 48.
 3. Басни (избор). Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2009, стр. 42.
 4. Басни (избор). Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2009, стр. 38-40.
 5. Басни (избор). Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2009, стр. 17.
 6. „W. B. Yeats“, во: Kenneth Allot, ed., The Penguin Book of Contemporary Verse 1918 – 60. Harmonsworth, Middlesex, UK: Penguin Books, 1962, стр. 47.
 7. Басни (избор). Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2009, стр. 20.
 8. Сања Михајловиќ-Костадиновска, (Бес)конечни модели на расказот. Скопје: Бегемот, 2018, стр. 28-29.
 9. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 16-18.
 10. Danil Harms, Sto slučajeva. Beograd: Laguna, 2016, стр. 77-82.
 11. Danielle Dax – Inky Bloaters (пристапено на 25.6.2022)
 12. YouTube, Nick Drake - 07 - Fly (by EarpJohn) (пристапено на 25.3.2019)
 13. Discogs, U2 ‎– Achtung Baby (пристапено на 30.6.2019)
 14. Discogs, The Misfits* – Static Age (пристапено на 28 јануари 2021)
 15. Discogs, The Jam – All Mod Cons (пристапено на 2.1.2023)