Ото Кунце

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карл Ернст Ото Кунце 1843 - 1907 година

Карл Ернст Ото Кунце (23 јуни 1843 - 27 јануари 1907) бил германски ботаничар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Ото Кунце е роден во Лајпциг.

Како аптекар во својата рана кариера, тој објавил есеј со наслов Џебната фауна на Лајпциг. Помеѓу 1863 и 1866 година работел како трговец во Берлин и патувал низ Средна Европа и Италија. Од 1868 до 1873 година имал своја фабрика за етерични масла и постигнал удобен животен стандард. Помеѓу 1874 и 1876 година, тој патувал низ светот: Карибите, САД, Јапонија, Кина, Југоисточна Азија, Арапскиот полуостров и Египет . Дневникот на овие патувања бил објавен како „Околу светот“ (1881). Од 1876 до 1878 година студирал природни науки во Берлин и Лајпциг и докторирал во Фрајбург со монографија од родот Cinchona.

Тој ја уредил ботаничката збирка од неговото светско патување со 7.700 примероци во Берлин и во градините Кју. Објавувањето било шок за ботаниката, бидејќи Кунце целосно ја ревидирал таксономијата. Неговиот тритома трактат, Revisio Generum Plantarum (1891) бил широко отфрлен или намерно игнориран.

Во 1886 година, Кунце го посетил рускиот Близок Исток и го поминал периодот 1887–88 на Канарските Острови. Резултатите од двете патувања станале дел од неговата главна работа, Revisio. На почетокот на 1890-тите заминал за Јужна Америка, од која успеал да ги види речиси сите земји. Во 1894 година, тој ги посетил јужноафриканските земји, како и германските колонии. Во последните години од животот, Кунце трајно се преселил во Санремо (Италија).

Иако изјавил дека само ревносно применува стандардна практика, неговите револуционерни идеи за ботаничката номенклатура создале раскол помеѓу конкурентните групи Правила на ботаничката номенклатура,[1][2] претходниците на современиот Меѓународен кодекс за номенклатура за алги, габи, и растенијата. Конфликтот дошол до почеток на Вториот Меѓународен ботанички конгрес во 1905 година, две години пред смртта на Кунце. Неговите бескомпромисни одговори на различните ставови значеле дека вратите на голем дел од академскиот свет, особено во Европа, биле затворени за него.[1][2]

Работата на Кунце фрлила силна светлина врз несоодветноста на претходните пристапи кон ботаничката номенклатура. Група американски ботаничари развиле алтернативен сет на правила, Рочестерски законик, кој го предложиле во 1892 година како алтернатива на меѓународните правила. Овој раскол не бил решен дури до 1930 година.[1][2]

Биографски статии[уреди | уреди извор]

  • Barnhart, John Hendley (1913). „Otto Kuntze“. Bulletin of the Charleston Museum. 9. стр. 65–68.
  • Urban, Ignaz (1902). „Symbolae Antillanae“. Notae Biographicae (Latin) (3): 70.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link).
  • Hemsley, W.B. (1907). „Dr. Otto Kuntze“. Kew Bulletin of Miscellaneous Information. стр. 100–101.
  • Stafleu, Frans A. (1978). „Kuntze, Carl Ernst Otto“. Dictionary of Scientific Biography. 15. стр. 268–69.
  • Zanoni, TA (1980), „Otto Kuntze, Botanist. I. Biography, Bibliography and Travels“, Brittonia, 32 (4): 551–571, doi:10.2307/2806169, JSTOR 2806169.Barnhart John Hendley W.B. Hemsley

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Nicolson, DH (1991). „A History of Botanical Nomenclature“. Annals of the Missouri Botanical Garden. 78 (1): 33–56. doi:10.2307/2399589. JSTOR 2399589.
  2. 2,0 2,1 2,2 Weatherby, CA (1949). „Botanical Nomenclature Since 1867“. American Journal of Botany. 36 (1): 5–7. doi:10.2307/2438113. JSTOR 2438113. PMID 18124191.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]