Светски часовник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Светскиот часовник на Александерплац во Берлин

Светски часовникчасовник кој го прикажува времето во различни градови низ целиот свет. На екранот може да има различни форми:

  • Во часовникот може да се вклучат повеќе кругови аналогни часовници со стрелки, или повеќе милтифункционални дигитални часовници со нумерички надворешен читач, а секој часовник е означен со името на еден од главните градови или временска зона во светот.
  • Исто така, може да биде слика од мапа на светот, со вграден аналоген или дигитален временски дисплеј.
  • Движечката кружна карта на светот, ротира во неподвижна 24-часовно рачно бирање. Алтернативно, дискот може да биде во мирување и во движење.
  • Светлосната проекција врз мапата го претставува дневното време, што се користи во Геохрон, бренд на одредена форма на светскиот часовник.

Исто така, постојат светски часовници како, рачни часовници и џебни часовници. Понекогаш производителите на временските мерачи погрешно се применуваат со етикета светски часовник на инструменти кои само укажуваат на време за две или неколку временски зони, но и терминот треба да се користи само за часовници кои покажуваат време за сите поголеми временски зони и на Земјината топка.

Види уште така[уреди | уреди извор]

Забелешки[уреди | уреди извор]