Прејди на содржината

Ривароксабан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ривароксабан
Систематско (IUPAC)
(S)-5-chloro-N-{[2-oxo-3-[4-(3-oxomorpholin-4-yl)
phenyl]oxazolidin-5-yl]methyl} thiophene-2-carboxamide
Клинички податоци
Заштитени имињаКсарелто
AHFS/Drugs.comMicromedex Detailed Consumer Information
Licence dataEMA:[[[:Предлошка:Infobox drug/EMA-EPAR]] врска], US FDA:врска
Бременосна
категорија
  • AU: C
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Начин на издавање
  • AU: S4 (само на рецепта)
  • CA: само
  • UK: POM (само на рецепт)
  • US: само
Начин на
примена
oral
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост80% to 100%; Cmax = 2 – 4 hours (10 mg oral)[1]
МетаболизамCYP3A4 , CYP2J2 and CYP-independent mechanisms[1]
Полувреме на елиминација5 – 9 hours in healthy subjects aged 20 to 45[1][2]
Екскреција2/3 metabolized in liver and 1/3 eliminated unchanged[1]
Назнака
CAS-број366789-02-8 Н
ATC кодB01AX06
IUPHAR/BPS6388
DrugBankDB06228 Ок
ChemSpider8051086 Ок
UNII9NDF7JZ4M3 Ок
ChEMBLCHEMBL198362 Ок
СинонимиXarelto, BAY 59-7939
Хемиски податоци
ФормулаC19H18ClN3O5S
Моларна маса435.882 g/mol
 НОк (што е ова?)  (провери)

Ривароксабан е орален антикоагуланс кој се користи кај пациенти подложени на големи ортопедски зафати на долен екстремитет. Тој претставува првиот достапен орален директен инхибитор на факторот Xa и припаѓа на групата на директни орални антикоагуланси (ДОАК), упте наречени и нови орални антикоагуланси (НОАК). Ривароксабанот добро се апсорбира во цревата и максималната инхибиција на факторот Xa се постигнува после четири часа. Ефектите траат 8–12 часа, но активноста на факторот Xa не се нормализира во текот на 24 часа, па е возможно дозирање еднаш дневно.

Во мај 2018 година, рекомбинантниот андексанет алфа (трговско име AndexXa) беше одобрен како антидот (противотров) за антагонистите на факторот Xa ривароксабан и апиксабан во САД.

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Xarelto SPC.
  2. Abdulsattar, Y; Bhambri, R; Nogid, A (May 2009). „Rivaroxaban (xarelto) for the prevention of thromboembolic disease: an inside look at the oral direct factor xa inhibitor“. P & T : a peer-reviewed journal for formulary management. 34 (5): 238–44. PMID 19561868.