Стрептокиназа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стрептокиназа
Sk surface 3.png
Комплекс на каталитичкиот домен на хуманиот плазмин и стрептокиназа
Клинички податоци
AHFS/Drugs.com
Бременосна
категорија
 • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Начин на
примена
intravenous
Назнака
CAS-број9002-01-1
ATC кодB01AD01
DrugBank00086
Хемиски податоци
ФормулаC2100H3278N566O669S4
Моларна маса47,286.7

Стрептокиназа (SK) е тромболитичен лек и ензим.[1] Како лек се користи за разложување на тромби во некои случаи на миокарден инфаркт, пулмонален емболизам, и артериски тромбоемболизам.[2] Типот на миокарден инфаркт при кој се употребува е миокарден инфаркт со ST елевација (STEMI).[3] Се користи како интравенска инјекција.[2]

Несаканите ефекти вклучуваат наузеа, крвавење, низок крвен притисок, и алергиски реакции.[2] Не се препорачува да се употребува по вторпат текот на животниот век.[2]

Стрептокиназата била откриена во 1933 година од Бета хемолитички стрептококи.[1]

Контраиндикации[уреди | уреди извор]

Апсолутни[уреди | уреди извор]

 • Претходна интракранијална хеморагија
 • Интракранијална неоплазма (примарна или секундарна)
 • Исхемичен мозочен удар пред помалку од 3 месеци
 • Суспектна аортна дисекција
 • Активно крварење или друг проблем со крварење, освен менструација
 • Значителна повреда на главата или лицето во последните 3 месеци
 • Интракранијална или интраспинална хируршка интервенција во претходните 2 месеци
 • Неконтролиран висок крвен притисок (кој не реагира на итна терапија)
 • Претходен третман со стрептокиназа во последните 6 месеци

Релативни[уреди | уреди извор]

 • Историја на хронична, тешка, слабо контролирана хипертензија
 • Значителна хипертензија при презентација (SBP >180 mm Hg или DBP >110 mm Hg)
 • Историја на претходен исхемичен мозочен удар во последните 3 месеци
 • Деменција
 • Traumatic or prolonged (>10 min) CPR
 • Скорешно внатрешно крварење (во последните 2 до 4 недели)
 • Активен пептичен улцер
 • Друга антикоагулантна терапија

[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Sikri N, Bardia A (2007). „A history of streptokinase use in acute myocardial infarction“. Texas Heart Institute Journal. 34 (3): 318–27. PMC 1995058. PMID 17948083.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 WHO Model Formulary 2008 (PDF). World Health Organization. 2009. стр. 291–292. ISBN 9789241547659. Архивирано од изворникот (PDF) на 13 December 2016. Посетено на 8 December 2016.
 3. „Streptokinase 1,500,000 iu - Summary of Product Characteristics (SPC) - (eMC)“. www.medicines.org.uk. 1 July 2015. Архивирано од изворникот на 20 December 2016. Посетено на 14 December 2016.
 4. O'Gara PT, Kushner FG, Ascheim DD, Casey DE, Chung MK, de Lemos JA, и др. (January 2013). „2013 ACCF/AHA guideline for the management of ST-elevation myocardial infarction: a report of the American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines“. Circulation. 127 (4): e362-425. doi:10.1161/CIR.0b013e3182742cf6. PMID 23247304.