Инхибитор на фактор Xa

Од Википедија — слободната енциклопедија

Под поимот инхибитор на фактор Xa (Х, римски десет) се подразбираат сите супстанции од класата на антикоагуланси, кои функционираат со инхибиција на активираниот фактор на коагулација X, кој е централна компонента на плазматското згрутчување на крвта.

Супстанции[уреди | уреди извор]

Директни инхибитори на фактор Xa:

Индиректни инхибитори на фактор Xa: