Хемостаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Агрегација на тромбоцити (тромбоцити). Човечка крвна плазма богата со тромбоцити (лева вијала) е матна течност. По додавање на АДП, тромбоцитите се активираат и почнуваат да се собираат, формирајќи бели снегулки (десно шишенце)

Хемостазата е одбранбена реакција на организмот, бидејќи тоа е процес на прекинување на крвавењето кое настанало како резултат на повреда на некој крвен сад. При повреда на крвните садови започнува хемостазата, манифестирајќи се преку:

  1. Стеснување на крвните садови
  2. Создавање на тромбоцитен затворач
  3. Коагулација на крвта
  4. Сраснување на сврзното ткиво.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]