Ранофламанско сликарство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Историја на холандското и фламанското сликарство
Ранофламанско  (1400 – 1500)
Ренесансно сликарство  (1500 – 1584)
Златно време  (1584 – 1702)
Листа на холандски сликари
Листа на фламански сликари
Портрет на Арнолфините“ од Јан ван Ејк, Национална галерија, Лондон.

Ранофламанско сликарство или фламанска примитива (употр. во холандски и шпански) — израз кој означува група на сликари активни главно во Ниските Земји во XV и раниот XVI век. Периодот започнува околу времето на Хуберт ван Ејк и завршува со Герард Давид. Овие сликари биле олицетворение истовремено на средниот век и преодот кон ренесансата.

Овој период е паралелен на Италијанската ренесанса, но стилски е различен. Обично се вели дека ова е раноренесансно или доцноготско сликарство.

Поврзаност со италијанската рененсанса[уреди | уреди извор]

Овој нов стил се јавил во Фландрија речиси истовремено со италијанската ренесанса. Мјасторите на овој стил биле многу почитувани во Италија, и веројатно имале поголемо влијание врз италијанската уметност отколку обратно. Ренесансата не вршела некакво значајно влијание на северот пред 1500. Меѓутоа, додека во Италија гледаме радикални промени во архитектурата, скулптурата и фиолсофијата, револуцијата во Фландрија била ограничена само на сликарството. За сликарството во периодот помеѓу 1500 и пред Осумдесетгодишната војна, видете Холандско-фламанско ренесансно сликарство

Список на сликари[уреди | уреди извор]

Гентски олтар: „Поклонението на Таинствениот Агнец“ - укажува на сè уште големата важност на средновековните елементи.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]