Пополе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Карта на населените места во Пополието
Вич (Нередска Планина) — северна граница на Пополието.
Поглед на Бобишта со планината Сињак — јужна граница на Пополието.
Поглед на Тихолишта од Сетома.

Пополе или Пополие (грчки: Πόπολη, Пополи) — историско-географска област во Егејска Македонија, денес во Грција.

Областа ги опфаќа селата на север и исток од Костурското Езеро, меѓу планините Вич од север и Сињак од југ.

Населени места[уреди | уреди извор]

Во Пополието влегуваат 22 населени места во Костурско, од кои 20 се во општината Костур, а 2 во општината Рупишта. Понекогаш во областа се вбројува и селото Мокрени од општината Суровичево, Леринско.[1][2]

Населени места во Пополието
Населено место Грчки Местоположба
Населени места во Општина Костур
Бобишта Βέργα
Блаца Οξυά
Б’мбоки Σταυροπόταμος
Вишени Βυσσινιά
Горенци Κορησός
Дупјак Δισπηλιό
Загоричани Βασιλειάδα
Кондороби Μεταμόρφωση
Крпени Κρεπενή
Куманичево Λιθιά
Личишта Πολυκάρπη
Маврово Μαυροχώρι
Нов Чифлик Χλόη
Олишта Μελισσότοπος
Сетома Κεφαλάρι
Тихолишта Τοιχίο
Фотиништа Φωτεινή
Черешница Πολυκέρασος
Чурилово Άγιος Νικόλαος
Шестево Σιδηροχώρι
Населени места во Општина Рупишта
Здралци Αμπελόκηποι
Слимништа Μηλίτσα
Населени места во Општина Суровичево
Мокрени Βαρικό

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Тзавелла, Христофор. Дневник на костурския войвода Лазар Киселинчев, София, 2003, стр. 317.
  2. Каратанасов, Златко. Черковно-училищната борба (1868 - 1903), Материяли из миналото на Костурско, Костурско благотворително братство, София, 1935, стр. 7.