Повелба на Република Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Повелба на Република Македонија е одликување во облик на печатена повелба кое се дсделуза за успех на разни здруженија, организации и институции.

Особености[уреди | уреди извор]

Повелбата е изработена од тонирана пергамент хартија со пропишани димензии. Повелбата се доделува во соодветна кутија со пропишани димензии и боја.

Критериуми[уреди | уреди извор]

Повелбата на Република Македонија се доделува на:

 • државјани на Република Македонија и на државјани на други земји, на правни лица и на меѓународни институции и организации за посебен придонес за развојот на Република Македонија, за особени заслуги во развивањето и унапредувањето на меѓународните односи и на соработката на Република Македонија со други држави и меѓународни институции и организации и јакнењето на нејзината меѓународна положба и углед и
 • поединци, организации и здруженија, како и на културно-уметнички, спортски и други здруженија за успешно организирање и претставување на достигнувањата од соодветната област во земјата и странство.

Добитници[уреди | уреди извор]

Организации од дијаспората[уреди | уреди извор]

 • 2013-Асоцијација на македонски друштва „Форум", Швајцарија [12]
 • 2013-Македонско добротворно друштво „Македонија", Швајцарија[13]
 • 2013-Македонско културно друштво „Св. Кирил и Методиј – Крањ", Словенија
 • 2013-Национален совет на македонското национално малцинство во Република Србија [14]
 • 2013-Организација „Обединети Македонци од Канада" [7]
 • 2013-Македонски меѓународен комитет за човекови права, Канада
 • 2013-Организација „Обединета Македонска Дијаспора", САД
 • 2013-Австралиско – македонски комитет за човекови права
 • 2013-Македонски просветно – училиштен одбор за Нов Јужен Велс, Австралија
 • 2014- Добротворна организација "Св. Архангел Гаврил" - Нов Јужен Велс, Австралија [13]
 • 2014- Хуманитарна организација „Надеж" - Мелбурн, Австралија [12]
 • 2014- Македонска добротворна организација (MCWA) - Викторија, Австралија [15]
 • 2014- Македонско друштво "Илинден" - Хановер, Лацен, Германија [16]
 • 2014- Заедница на Македонците во Република Хрватска - Загреб, Хрватска [14]
 • 2014- Весник "Македонија" – Торонто, Канада [17]
 • 2014- Радио "Вардарски Бранови" – Виндзор, Канада [18]
 • 2014- Радио програма "Обединета Македонија" – Торонто, Канада [19]
 • 2014- Македонскиот комитет за човекови права од Њу Џерси – Њу Џерси, САД [15]
 • 2015-„Француско-македонска организација „Блаже Конески“ од Мант Ла Жоли, Франција
 • 2015-„Културно-спортско друштво Преспа - Бирлик“ од Малме, Шведска
 • 2015-„АНСАМБЛ Македонка“ од Торонто, Канада
 • 2015-Австралиско-македонски театар од Сиднеј“ Австралија
 • 2015-Охридско-социјално друштво Св.Наум Охридски“ Мелбурн, Австралија

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/474454/
 2. http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=121010940485&id=49&setIzdanie=22154
 3. Признание “Повелба на Република Македонија” за Владислав Барчиковски
 4. Претседателот Иванов додели „Повелба на Република Македонија“ за златниот јубилеј на ПЕН центар
 5. Жестоко реагираме на обидите за бришење на македонскиот јазик
 6. http://www.mn.mk/kultura/8436-Svecena-akademija-za-60-godini-od-osnovanjeto-na-Institutot-za-makedonski-jazik
 7. 7,0 7,1 http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=43572
 8. „Повелба на Република Македонија“ од Иванов за театарот „Војдан Чернодрински“
 9. http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=74887
 10. 10,0 10,1 http://president.mk/mk/vila-vodno/2011-07-08-08-11-50.html
 11. http://president.mk/mk/2011-06-17-09-55-07/2011-07-19-10-40-39/4247.html
 12. 12,0 12,1 http://24vesti.mk/ivanov-dodeli-medal-za-zaslugi-i-povelba-na-republika-makedonija-za-dijasporata
 13. 13,0 13,1 http://president.gov.mk/mk/vila-vodno/2011-07-08-08-11-50.html
 14. 14,0 14,1 http://grid.mk/news/508203313/zasluzhnite-iselenici-od-ivanov-dobija-medali
 15. 15,0 15,1 http://vecer.mk/makedonija/zasluzhnite-iselenici-od-ivanov-dobija-medali
 16. http://falanga.com.au/fotografii-priznanija-i-odlikuvanja-na-organizacii-i-poedinci-od-dijasporata
 17. http://grid.mk/read/news/508203313/8046769/ivanov-dijasporata-e-nash-ambasador-i-promotor
 18. http://grid.mk/read/news/508203313/8047576/pretsedatelot-ivanov-go-odlikuvashe-i-andon-donchevski
 19. http://grid.mk/read/news/508203313/8057135/zasluzhnite-iselenici-od-ivanov-dobija-medali