Медал „Вечно сонце" (Македонија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Медал „Вечно сонце"
Доделена заЗаслуги на лица кои со својот ангажман придонеле и направиле врвни отварувања во сите домени на општествениот живот на земјава.
ДржаваМакедонија Македонија
ДоделуваПретседател на Република Македонија
Прво
доделување
2007


Медалот „Вечно сонце“ се доделува на погинати и на тешко повредени припадницит ена безбедносните сили.

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Изгледот на ликовно-графичкото решение на медалот „Вечно сонце“ сè уште не е дефиниран и покрај спроведени два конкурса за избор на ликовно-графичко решение.

Критериум[уреди | уреди извор]

Медал ВЕЧНО СОНЦЕ се доделува на: - припадник на безбедносните сили кој го загубил животот, здобил тешки телесни повреди или оштетување на здравјето при одбраната на независноста и територијалниот интегритет на Република Македонија, учество во вежбовни активности и обука и во хуманитарни или мировни операции надвор од територијата на Република Македонија, како и должности во мулти национални воени сили формирани согласно со ратификуваните меѓународни договори кои Република Македонија ги склучила или им пристапила.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]