Орден за заслуги за Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Орденот за заслуги за Македонија

Орденот за заслуги за Македонија,е четврто по важност државно одличје како што самото име кажува, е одличие за заслуги за Република Македонија на политичко-социјален, но и културен и други планови.

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Има основна ѕвездеста форма со димензии од 65мм.

Орденот е изработен од сребро, позлата, тониран топол емајл. Има соодветна лента и минијатурна лента.

Редниот број на орденот, соодветен жиг за чистота на металот од кој е изработен и жигот на производителот се втиснати на задниот дел на орденот.

Секој орден и медал има соодветна кутија, во одредена боја, која димензионално одговара на димензиите на одличјата. На поклопецот на кутијата со златовтиснување е името на одличјето.

Лентите за ордените се изработени од маорирана свила во пропишаната боја и димензија.

Автор[уреди | уреди извор]

Автор на идејното решение на орденот е Петар Гајдов,поранешен член и потпретседател на Македонско хералдичко здружение.

Критериуми[уреди | уреди извор]

Орденот за заслуги за Македонија се доделува на:

 • за особени заслуги кои можат да се искажат и за меѓучовечка помош или хуманитарна помош која се спроведува со лично залагање.

Добитници на одликувањето[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Дневен весник - Утрински весник за исклучителен придонес во работата на Академијата, како и за врвните резултати во нивната образовна и научна дејност
 2. Дневен весник - Утрински весник за исклучителен придонес во работата на Академијата, како и за врвните резултати во нивната образовна и научна дејност
 3. Дневен весник - Утрински весник за исклучителниот придонес во работата и афирмацијата на МАНУ, за врвните резултати во нивната образовна и научна дејност, како нејзини претседатели во периодот од 1984 до 2007
 4. Дневен весник - Утрински весник за исклучителниот придонес во работата и афирмацијата на МАНУ, за врвните резултати во нивната образовна и научна дејност, како нејзини претседатели во периодот од 1984 до 2007
 5. Дневен весник - Утрински весник за исклучителниот придонес во работата и афирмацијата на МАНУ, за врвните резултати во нивната образовна и научна дејност, како нејзини претседатели во периодот од 1984 до 2007
 6. Дневен весник - Утрински весник за исклучителниот придонес во работата и афирмацијата на МАНУ, за врвните резултати во нивната образовна и научна дејност, како нејзини претседатели во периодот од 1984 до 2007
 7. Дневен весник - Утрински весник за иoсклучителниот придонес во работата и афирмацијата на МАНУ, за врвните резултати во нивната образовна и научна дејност, како нејзини претседатели во периодот од 1984 до 2007
 8. http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=4F67A88668ABA04FACE8141F6A66BA96
 9. http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/444660/
 10. http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/444660/
 11. http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/444660/
 12. http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/444660/
 13. http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/444660/
 14. Сител - Симон Трпчески одликуван со „Орден за заслуги за Македонија“
 15. [1]
 16. [2]
 17. Ото фон Хабсбург одликуван со Орден за заслуги за Македонија - Македонско хералдичко здружение 18 јануари 2011
 18. http://www.me-chitash.com/vesti/makedonija/3217-orden-za-zaslugi-za-makedonija-na-tose-proeski, 24 јануари 2011
 19. [3] 08.02.2014
 20. [4] 08.02.2014
 21. http://president.gov.mk/mk/2011-06-17-09-55-07/2011-09-03-11-36-59/2935.html
 22. „Македонската филхармонија доби Орден за заслуги за Македонија“. Дневник. МПМ Македонија. 25 ноември 2014. конс. 25 ноември 2014. 
 23. [http://www.president.gov.mk/mk/2011-06-17-09-55-07/2011-07-19-10-40-39/3010.html
 24. http://vecer.mk/kultura/pretsedatelot-ivanov-kje-dodeli-orden-za-zaslugi-na-nub-sv-kliment-ohridski
 25. http://president.gov.mk/mk/2011-09-03-12-21-37/3041-mrtnajavno26122014.html
 26. http://president.mk/mk/2011-09-03-12-21-37/4122-2016-10-19-07-45-01.html