Медал за заслуги за Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Медал за заслуги за Македонија
Medal za zaslugi.jpg
Доделена заПридонеси во развојот и афирмацијата на сите области во животот и работата во Македонија.
ДржаваМакедонија Македонија
ДоделуваПретседател на Република Македонија
Прво
доделување
2007
MKD Medal of Merit for Macedonia BAR.svg


Медалот за заслуги за Македонија е македонско одликување за најразни области животот и работата.

Особености[уреди | уреди извор]

Има основна кружна форма со димензии од 40мм. Три милиметри надвор од левата страна на габаритот излегува венецот од дабови гранки. На левата страна има стилизиран венец од житен клас. Во централниот дел се издигнува апликација на географските контури на Република Македонија, а под него е испишано „Република Македонија“.

Медалот е изработен од сребро или патинирана бронза во техниката ковање. Носи на соодветна триаголна лента и има минијатурна лента.

Секој орден и медал има соодветна кутија, во одредена боја, која димензионално одговара на димензиите на одликвуањата. На поклопецот на кутијата со златовтиснување е името на одликвуањето. Лентите за ордените се изработени од маорирана свила во пропишаната боја и димензија.

Секој орден и медал има соодветна кутија, во одредена боја, која димензионално одговара на димензиите на одликувањата. На поклопецот на кутијата со златовтиснување е името на одликувањето. Лентите за ордените се изработени од маорирана свила во пропишаната боја и димензија.

Критериуми[уреди | уреди извор]

Медалот за заслуги за Македонија се доделува на:

Добитници[уреди | уреди извор]

Име и Презиме Година на одликување Напомена
Франтишек Вацлав Мареш 2007 Академик
Влоѓимјеж Пјанка 2007 Академик
Нуло Миниси 2007 Академик
Хораст Плант 2007 Академик
Иван Доровски 2007 Академик
Рина Усикова 2007 Академик
Благоја Дрнков 2008 за уметнички и културни достигнувања од областа на фотографијата и кинематографијата
Горан Калоѓера 2008 професор на Универзитетот во Риека, Хрватска
Слободан Ценов 2008 Шампион во Крводарителство
Борис Јанев 2008 Шампион во Крводарителство
Глигор Делев 2008 Втор Македонец на Монт Еверест
Ацо Алексоски 2008 Шампион во Крводарителство
Миливој Јанковски 2008 Шампион во Крводарителство
Рамадан Телкиу 2008 Шампион во Крводарителство
Димитар Илиевски - Мурато 2008 Прв Македонец на Монт Еверест
Енио Мориконе 2009 италијански филмски композитор
Кијоши Мизуно 2011 почесен генерален конзул на Република Македонија во Јапонија
Јованка Смилевска 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
Дијана Стерјовска 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
Виолета Јовановска 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
Зоран Бечваровски 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
Зоран Ќосески 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Австралија
Борис Начов 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со САД
Мајк Зафировски 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со САД
Ферид Мурад 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со САД
Коста Гас Стенвик 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Канада
Ангел Митревски 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Хрватска
Владимир Ралев 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Хрватска
Павле Велков 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Швајцарија
Илона Захариева 2013 за значајниот придонес за афирмација на Република Македонија во светот и унапредување на пријателските односи и соработка со Италија
Елена Верижникова 2014 водечки специјалист по македонски јазик во Русија

Белешки[уреди | уреди извор]