Здружение

Од Википедија — слободната енциклопедија

Здружението е доброволна асоцијација на лица поврзани со исти идеи и цели. Во современото општество, слобода на здружување е основно човеково право кое им овозможува на задоволство на интереси од спортски, забавни, културни, рекреативни и политички тип. Поврзувањето на разни здруженија се реализира на локално, регионално, национално или меѓународно ниво.