Установа

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Институција)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Установа или институцијаорганизации или механизми на општествена структура што го уредуваат однесувањето на две или повеќе личности. Се карактеризира со: општествена цел и трајност, надминувајќи ги поединечните човечки животи и намери, како и со создавање и спроведување на правила за уредување на човечкото однесување. Како структури и механизми на општествениот поредок меѓу луѓето, установите се еден од главните предмети на изучување на општествените науки како социологија, политички науки и економија. Установите се исто така клучна точка во правото.