Орден Илинден - 1903 година

Од Википедија — слободната енциклопедија
За други значења на поимот Илинден воидете на појаснителната страница
Орден Илинден - 1903 година
Orden Ilinden.jpg
Доделена заЗаслуги во борбите за национално и социјално ослободување, за исклучителен придонес, за државно правен и општествен развој и јакнење на односите на заедниците во Република Македонија.
ДржаваМакедонија Македонија
ДоделуваПретседател на Македонија
Orden Ilinden mk.png


Орденот Илинден - 1903 година е високо македонско одличие за разни заслуги за државата. Именуван е во чест на Илинденското востание кое се одиграло во 1903 година.

Особености[уреди | уреди извор]

Орденот е всушност редизајн на Илинденската споменица од 1951 година[1]. Орденот има основна форма на четворокрака ѕвезда со димензии од 71 мм. Изработен е од сребро и позлата и не се носи на лента.

Редниот број на орденот, жигот за чистота на металот од кој е изработен и жигот на производителот се втиснати на задниот дел на орденот.

Секој орден и медал има соодветна кутија, во одредена боја, која димензионално одговара на димензиите на одличјата. На поклопецот на кутијата со златовтиснување е името на одличјето.

Лентите за ордените се изработени од маорирана свила во пропишаната боја и димензија.

Критериуми[уреди | уреди извор]

Орденот Илинден - 1903 година се доделува на:

Добитници[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]