Културна икона

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Културна икона или бренд може да биде слика, предмет, симбол, лого, име, лице, човек, или градба или нешто друго препознатливо, и главно претставува предмет или концепт со големо културно значење за пошироката културна група. Претстава на предмет или лице коишто имаат специјален статус, важен, или сакан, од некоја посебна група на луѓе, на некое место, или во некој период од историјата.

Иконите и луѓето[уреди | уреди извор]

Човечките суштества го добиваат својот статус на културна икона поради своите дела, постигнувања, улога во општеството, верувања, убедувања.

Иконските фигури можат да произлезат и од социјалните групи (геј икона, поп икона), политички партии, меѓу фановите, особено во спортот или музиката.

Некои слики можат да бидат мошне препознатливи, иако често пати не им се знае името или називот, како на пример Џоконда.

Икони и брендови[уреди | уреди извор]

  • Примери: Енди Ворхол, Бадвајзер, БМВ, Шанел, Кока-Кола, Гинис, Харли-Дејвидсон, Лего, Марта Стјуарт, Најки, Норман Роквел, Ѕвездени патеки, Вуитон
  • Книгата Како се создава културна икона [1] вели дека брендовите можат да одразуваат вредности и промени. Многу брендови се стремат да станат културни икони, но не успеваат. Културните икони се безвременски, врежани трајно во нашата свест. За да стигне брендот до степен на културна икона, прво треба да биде општо прифатен а дури потоа доажа степен на величење и истакнување на неговата безвременска вредност. Додека брендовите се рационални, културните икони се емоционални, и кон истите се создава силна емоционална приврзаност.

Примери на културни икони ширум светот[уреди | уреди извор]

Културните икони можат да бидат национални, регионални или поврзани со некој град, можат да симболизираат нации, или пак да евоцираат некои одредени вредности. На пример, Франција ја користи Маријана како симбол на Француската револуција и отфрлањето на кралството во корист на републиката која исто така претставува некој вид нивна културна икона.

Австралија[уреди | уреди извор]

Британија[уреди | уреди извор]

Кина[уреди | уреди извор]

Франција[уреди | уреди извор]

Индија[уреди | уреди извор]

Италија[уреди | уреди извор]

САД[уреди | уреди извор]