Знаме на Азербејџанската Советска Социјалистичка Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Азербејџанската ССР

Знамето на Азербејџанската Советска Социјалистичка Република било усвоено на 7 октомври 1952 година од страна на тогашната влада на Азербејџанската ССР.

Дизајн[уреди | уреди извор]

Знамето било исто со знамето на СССР, со додаток на сината лента во долниот дел. Првото знаме било усвоено во 1920, но траело до 1921 затоа што тогаш Азербејџанската ССР била во склоп на Закавкаската СФСР и го користела знамето на Заавкаската СФСР сè до 1937 г. Потоа првобитното знаме на Азербејџанската ССР било во црвена боја со срп и чекан во горниот лев агол и скратеница за републиката на азербејџански јазик. Од 1937 до 1940 текстот бил на латиница, а од 1940 до 1952 текстот бил испишан на кирилица.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

[[Категорија:Знамиња на Азербејџан