Знаме на Казашката Советска Социјалистичка Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Казашката ССР.

Знамето на Казашката Советска Социјалистичка Република, владата на тогашната влада на Казашката Советска Социјалистичка Република го усвоила на 24 јануари 1953 година.

Дизајн и историја[уреди | уреди извор]

Пред тоа, знамето било било црвено со златен срп и чекан во горниот лев агол, со златни кирилични букви било испишано (Казак ССР) и Казахская ССР (Казакхскаиа ССР) од десната страна на српот и чеканот.

Помеѓу 1937 и 1940 година, знамето било црвено со златен срп и чекан во горниот лев агол, со латински натпис КАЗАК ССР и кириличен натпис КАЗАХСКАЯ ССР во златен фонт под српот и чеканот.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]