Знаме на Грузиската Советска Социјалистичка Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Грузиската ССР.

Знамето на Грузиската Советска Социјалистичка Република било усвоено на 11 април 1951 година од страна на владата на Грузиската ССР. Било во уотреба до 14 ноември 1990 година кога било заменето со првобитното знаме на Грузија.

Историја[уреди | уреди извор]

Пред оваа верзија, знамето било во целост црвено и со златен натпис на грузиски јазик სსსრ (СССР) во горниот лев агол. Од 1937 до усвојувањето на новото знаме во 1951, знамето било во црвена боја со златен натпис на грузиски јазик საქართველოს სსრ (Сакартвелос ССР) во горниот лев агол.

Во 1922 година, знамето било црвено и со кириличен натпис ССРФ во горниот лев агол.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]