Знаме на Узбечката Советска Социјалистичка Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Узбечката ССР.

Знамето на Узбечката Советска Социјалистичка Република било усвоено на 29 август 1952 година од страна на тогашната влада на Узбечката ССР. Ова знаме било во употреба до 18 ноември 1991 година, кога било заменето со деншното знаме на Узбекистан.

Дизајн[уреди | уреди извор]

Знамето било во црвена боја, а по средината на знамето се протегала сина хоризонтална лента, која што на краевите имала по една бела лента. Сината лентаго симболизирала небото над државата, а белите памукот. Во горниот лев агол се наоѓале златен срп и чекан, а над нив петокрака, симбол на Пролетеријатот и револуционерната борба за работничката класа.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]