Знаме на Ерменската Советска Социјалистичка Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Ерменската ССР

Знамето на Ерменската Советска Социјалистичка Република било усвоено на 17 декември 1952 како официјално обележје на Ерменската ССР.

Историја[уреди | уреди извор]

Помеѓу 1936 и 1952 година, знамето било црвено со златен срп и чекан во горниот лев агол. Ерменските карактери ХССР биле испишани во златна боја под српот и чеканот.

Помеѓу 1922 и 1936 година, знамето било исто како и во раниот период кога било само без срп и чекан со кириличните зборови ССРА наместо ерменските карактери ХССР.

Поврзано[уреди | уреди извор]