Знаме на Белоруската Советска Социјалистичка Република

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Белоруската ССР

Знамето на Белоруската Советска Социјалистичка Република било усвоено на 25 декември 1951 година од страна на владата на тогашната Белоруска ССР.

Дизајн[уреди | уреди извор]

Пред официјалното усвојување, знамето на Белоруската ССР било целосно црвена (1919, додека постоела Литванско-Белоруската ССР), потоа била додадена кириличната скратеница ССРБ (1919-1937), а подоцна и срп и чекан како и петокраката ѕвезда (1937-1951), карактеристични симболи на комунизмот. Знамето било во употреба сè до 1991, кога било заменето со сегашното знаме на Белорусија кое не го променило значително изгледот.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]