Прејди на содржината

Заштитена област Нгоронгоро

Координати: 03°12′36″S 35°27′36″E / 3.21000° ЈГШ; 35.46000° ИГД / -3.21000; 35.46000
Од Википедија — слободната енциклопедија
Конзерваторска Област Нгоронгоро
Поглед на кратерот
МестоРегион Аруша, Танзанија
Координати03°12′36″S 35°27′36″E / 3.21000° ЈГШ; 35.46000° ИГД / -3.21000; 35.46000
Површина8.292 km2 (3,202 sq mi)[1]
Воспоставен(а)1959
ПосетителиПреку 500.000 во една година[2]
Управно телоОрган за заштита на областа Нгоронгоро
Тип:Природно
Критериуми:(iv)(vii)(viii)(ix)(x)
Прогласено:1979 (3rd session)
Број39
State Party:Танзанија
Регион:Африка
Загрозено:1984–1989
Внатре во кратерот

Конзерваторската област Нгоронгоро е заштитено подрачје и светско наследство на УНЕСКО кое се наоѓа 180 км2 западно од Аруша во областа Кратер Хајленд во Танзанија. Областа е именувана по кратерот Нгоронгоро, голема вулканска калдера во областа. Областа за конзервација е управувана од органот за заштита на областите Нгоронгоро, дел од владата на Танзанија, а нејзините граници ја следат границата на дивизијата Нгоронгоро на регионот Аруша.

Законот за заштита на дивиот свет во Нгоронгоро од 2009 година има воведено нови ограничувања за населувањето на луѓето и земјоделството за живот во Кратерот, раселувајќи ги пасторалите од Масаи, од кои повеќето биле преместени во Нгоронгоро од нивните предци на север кога британската колонијална влада го основала Националниот парк Серенгети во 1959 година.[3][4]

Историја и географија[уреди | уреди извор]

Името на кратерот има ономатопејско потекло, тоа беше именуван од страна на сточари Масаи по звук произведен од ѕвончестиот инструмент (ngoro ngoro). Врз основа на фосилни докази пронајдени во клисурата Олдувај, разни видови хоминиди ја окупирале областа веќе 3 милиони години.

Ловците-собирачи биле заменети со пасторалисти пред неколку илјади години. Племето Мбулу [5] дошло во областа пред околу 2.000 години и им се придружило племето Датоога околу 1700-та година. И двете групи биле истерани од областа од страна на Масаите во 1800-тите.[6][7]

За ниту еден Европеец не е познато дека стапнале во кратерот Нгоронгоро сè до 1892 година, кога бил посетен од Оскар Бауман. Двајца германски браќа (Адолф и Фридрих Сидентопф) земјоделеле во кратерот сè до избувнувањето на Првата светска војна, откако земјата ја дадоа под закуп од администрацијата на Германска Источна Африка. Браќата редовно организирале забави со пукање за да ги забавуваат своите германски пријатели. Тие, исто така, се обидоа да ги истераат најраните стада од кратерот.[6][8]

Во 1921 година бил донесен првиот пропис за зачувување на дивечот, со кој се ограничуваше ловот за да им се дозволи на носителите низ цела Танзанија. Во 1928 година, ловот бил забранет на целата земја во работ на кратерот, освен на поранешните фарми Сиедентоф. Уредбата за Националниот парк од 1948 година (спроведена во 1951 година) го создаде Националниот парк Серенгети (СНП). Ова, сепак, предизвика проблеми со Масаите и другите племиња, што резултираше со Уредба за Конзерваторска област Нгоронгоро (1959) што ја одделувало областа за конзервација од националниот парк.[9] Пасторалисти од Масаи кои живеат во Националниот парк Серенгети биле систематски преселени во Нгоронгоро, со што се зголеми популацијата на Масаи и добитокот што живеел во кратерот.[4][10] Органот за зачувување на областа Нгоронгоро е основан со законот за Парк на играта (разни измени и дополнувања) од 1976 година и го поседува мнозинството земјиште на областа за заштита на Нгоронгоро, вклучително и кратерот. Областа станала светско наследство на УНЕСКО во 1979 година.[11] Актот за заштита на дивиот свет од 2009 година дополнително ја ограничи човечката употреба на кратерот Нгоронгоро и создаде правна рамка за политички обесправување и присилно раселување на традиционалните сточари. Ограничувањето на користењето на земјиштето создава тензија помеѓу локалните заедници Масаи и властите за зачувување. Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN) бара решенија за олеснување на конфликтот и за подобрување на напорите за соработка кон зачувување со месното население.[12]

Земјиштето во областа за зачувување е повеќенаменско и уникатно затоа што е единствената област за зачувување во Танзанија која го штити животинскиот свет, притоа дозволувајќи живеалишта на луѓето. Користењето на земјиштето се контролира за да се спречат негативните ефекти врз популацијата на дивиот свет. На пример, одгледувањето е забрането на сите, освен на нивоа на егзистенција.[13]

Областа е дел од екосистемот Серенгети и на северозапад, се придружува на СНП и е соседна со јужните рамнини на Серенгети. Овие рамнини, исто така, се прошириле и на север во незаштитена Лолиондо поделба и се чува отворена за дивиот свет преку пасторализам кое практикува од страна на Масаи. На југ и запад од областа се наоѓаат вулкански висорамнини, вклучувајќи го и славниот кратер Нгоронгоро и помалку познатиот кратер Емпакаи. Јужните и источните граници се приближно дефинирани со работ на Источнофриканскиот Расед, што исто така спречува миграција на животните во овие насоки. 

Геологија[уреди | уреди извор]

Вулканскиот комплекс Плиоцен Нгоронгоро се состои од осум изгаснати штитни вулкани во рамките на полуграбенот Ејаси, источната граница обележана со западниот Грегори Расед. Косината на езерото Ејаси го ограничува полуграбенот на југозапад. Во рамките на комплексот, пет вулкани се конуси во форма на купола, додека три имаат калдери. Вулканот Нгоронгоро (2,5-1,9 Ма) е првенствено базалтен трахиандезит. Калдерата се храни од реките Мунге и Олјоро yки, додека врелите извори Нгоитокиток се напојуваат во мочуриштето Горингоп. Езерото Магади е плитко (1,7 м) алкално езеро. Другите вулкани во рамките на комплексот вклучуваат Олмоти (2,01–1,79 Ma), Емпакаи, Лолмаласин, Садиман (3,7 Ma), Лемагрут и Олдеани. Северозападниот дел на областа за зачувување се состои од Серенгети рамнини, Салеиски рамнини, Олдупаи дефиле, и Гол-Инслеберг Планини. Овие Инселберг планини се дел од Мозамбик појас кварцит и мика шкрилци за (800-500 Ма) во возраст.[14]

Панорамски поглед на кратерот Нгоронгоро

Кратер Нгоронгоро[уреди | уреди извор]

Нгоронгоро од внатрешноста на кратерот

Главната одлика на органот за заштита на Нгоронгоро е кратерот Нгоронгоро, најголемата неактивна, недопрена и неисполнета вулканска калдера во светот.[15] Кратерот, кој настанал кога голем вулкан експлодирал и се срушил на себе пред два до три милиони години, е 610 м. и неговата површина покрива 260 км2.[8][16] Проценките за висината на оригиналниот вулкан се движат од 4.500 до 4.800 м. високи. Подот на кратерот е над 1.800 метри надморска височина. За кратерот гласале седум природни чуда[17] како едно од седумте природни чуда на Африка во Аруша, Танзанија, во февруари 2013 година.[18] Вулканот Нгоронгоро бил активен од пред околу 2,45 до 2 милиони години.

Вулканските ерупции како Нгоронгоро, што резултирало со формирање на кратерот Нгоронгоро во Танзанија, биле многу чести. Слични колапси се случиле со Олмоти и Емпакаи, но тие биле многу помали по големина и влијание.

Од двата неодамнешни вулкани на североисток од калдерата Емпакаи, Керимаси и Ол Доинио Ленгаи, Доинио Ленгаи е сè уште активен и имаше големи ерупции во 2007 и 2008 година. Помалите ерупции на пепел и течењето лава продолжуваат полека да го исполнуваат тековниот кратер. Неговото име е Масаи за „Гора Божја“.[15]

Езерото Магади

Потокот Мунге го испушта кратерот Олмоти на север и е главниот извор на вода што се испушта во сезонското солено езеро во центарот на кратерот. Ова езеро е познато со две имиња: Макат како што го нарекувале Масаите, што значи сол, и Магади.[19] Текот Лераи ги испушта влажните шуми на југ од кратерот, а ја храни шумата Лераи на површината на кратерот - кога има доволно дожд, Лераите се испуштаат и во езерото Магади. Извлекувањето вода од ложите и седиштето на областа за заштита на Нгоронгоро ја намалува количината на вода што влегува во Лераи за околу 25%.[20]

Друг главен извор на вода во кратерот е изворот Нгоитокиток, во близина на Источниот ѕид накратерот. Тука има место за излети, отворено за туристи и огромно мочуриште што го напојува изворот, а во оваа област живеат нилски коњи, слонови, лавови и многу други. Многу други мали извори може да се најдат околу подот на кратерот, и ова се важни резерви на вода за животните и локалните Масаи, особено за време на суша.[21] На Масаи претходно им било дозволено да го пасат својот добиток во кратерот, но од 2015 година им било ограничено да го сторат тоа.[10]

Поради големата разновидност на животни, Конзерваторската област Нгоронгоро е многу позната по својата туристичка атракција.

Клисура Олдупаи или Олдуваи[уреди | уреди извор]

Конзерваторската област Нгоронгоро исто така ги штити клисурите Олдупаи или Олдуваи, сместени во областа на рамнините. Се смета дека е седиште на човештвото по откривањето на најраните познати примероци од човечкиот род, Homo habilis, како и раните хоминиди, како што е Paranthropus boisei.

Клисурата Олдуваи е стрмен есен клисура во долината Голем Расед, која се протега по источна Африка. Олдуваи се наоѓа во источните рамнини на Серенгети во северна Танзанија и е на околу 50 км2 долг. Лежи во дождовната сенка на висорамнините Нгоронгоро и е најсувиот дел од регионот.[22] Клисурата е именувана по „Олдупаи“, зборот Масаи за дива сисална билка, Sansevieria ehrenbergii

Тоа е едно од најважните праисториски места во светот и истражувањата имале огромна важност за понатамошно разбирање на раната човечка еволуција. Истражувачките работи таму биле пионери на Мери и Луис Лики во 50-тите години на минатиот век и денес е продолжено нивното семејство. Некои веруваат дека пред милиони години, местото било на големо езеро, чии брегови биле покриени со последователни наслаги на вулканска пепел. Пред околу 500.000 години, сеизмичката активност го пренасочил блискиот поток, кој започна да се сечел на седименти, откривајќи седум главни слоеви во ѕидовите на клисурата.

Див свет[уреди | уреди извор]

Приближно 25.000 големи животни, главно копитари, живеат во кратерот.[23] Големи цицачи во кратерот вклучуваат Црн носорог (Diceros bicornis michaeli), чие месно население се намали од околу 108 во 1964-66 на 11-14 во 1995 година, африканскиот бивол или бивол од Кејп (Синкерус kaffer) и нилски коњ (Hippopotamus amphibius). Исто така, има многу други копитари: Обично гну (Connochaetes taurinus) (7.000 проценува во 1994 година), Грантската зебра (Equus quagga boehmi) (4.000), Еланд (антилопа) - ( Taurotragus oryx ) и гГрантските газели (Nanger granti) и Томсоновата газела (Eudorcas thomsonii) (3.000). Голема мочуришна антиллопа (Kobus ellipsiprymnus) се јавуваат главно во близина на шумата Лераи.

Отсутни се жирафата, Импала (Aepyceros melampus), Топи (Damaliscus lunatus), ориби или малите антилопи (Ourebia oribi), Нилски крокодил (Crocodylus niloticus).[15]

Ретко се гледа гепард (Acinonyx jubatus raineyi), Источноафриканско диво куче (Lycaon pictus lupinus) и Африкански леопард (Panthera pardus pardus).[24] Забележаните хиени (Crocuta crocuta) се предмет на долгорочна истражувачка студија во Конзерваторската област Нгоронгоро од 1996 година.

Иако се сметал за „природнно живеалиште" за многу широк спектар на диви животни, 20% или повеќе од популацијата на дивиот свет и половина од зебра популацијата го ослободуваат кратерот во влажната сезона, додека биволот од Кејп (Syncerus caffer) останува, нивниот најголем број е за време на сезоната на дождови.[15]

Од 1986 година, населението на дивиот зеленчук на кратерот паднало од 14.677 на 7.250 (2003-2005).[15] Бројот на еланд и Томсоновата газела исто така се намалиле, додека популацијата на биволи значително се зголемила, веројатно заради долгата спречување на пожар, која ги фаворизира високовлакнестите треви во однос на пократките, помалку влакнести типови.[23]

Сервал (Leptailurus Serval) се појавува во голема мера во кратерот.[23]

Езерото Магади, големо езеро на југозападот на кратерот, честопати е населено со илјадници главно помали фламинга.[25]

Лавицата зева во кратерот Нгоронгоро, Танзанија

Кратерот ја има една од најгустита позната популација лавови,[26] бројка од 62 во 2001 година.[23]

Несакан ефект на кратерот што е природно живеалиште е дека популацијата на лавови е значително родена. Ова се должи на многу малата количина на нови крвни линии кои влегуваат во локалниот генски базен, бидејќи многу малку машки лавови кои мигрираат влегуваат во кратерот однадвор. Оние што влегуваат во кратерот, честопати се спречени да придонесат во генетскиот фонд од страна на машките лавови на кратерот, кои протераат какви било надворешни конкуренти.

Долгорочните податоци имплицираат дека лавовите во кратерот биле погодени од четири смртоносни избувнувања на болести помеѓу 1962 и 2002 година.[27] Суша во 1961 година и дождови во текот на целата сува сезона од 1962 година предизвикаа масовно натрупување на муви кои цицаат крв (Stomoxys calcitrans) до мај 1962 година. Тие цедат крв и предизвикуваат болни рани на кожата кои се заразиле лаовите, предизвикувајќи пад на броеви од 75-100 до 12. Населението се опоравило на околу 100 до 1975 година и останало стабилно до 1983 година, кога започнал постојан пад. Бројките генерално останале под 60 животни од 1993 година, достигнувајќи ниско ниво од 29 во 1998 година. Во 2001 година, 34 проценти од популацијата на лавови умрела помеѓу јануари и април од комбинација на болести пренесени од крлежи и дисермант (кучешка болест).[15][28][29]

На популацијата на лавови, исто така, влијае до одреден степен и преземањето на гордоста од мажите што доаѓаат, кои обично убиваат мали младенчиња.[27] Најголемото влијание, сепак, се чини дека е кај болеста, особено дисермантот (кучешка болест).[30]

Надвор од кратерот Нгоронгоро[уреди | уреди извор]

Конзерваторската област Нгоронгоро има здраво население од повеќето видови диви животни. Областа на езерото Ндуту на запад од заштитената област има особено силна популација на гепарди и лавови. По обичајните во областа се Афрканската антилопа (Alcelaphus buselaphus), хиена (Crocuta crocuta) и шакали.[23] Населението на Африканско диво куче можеби се намалило неодамна. Сервалите се појавуваат широко на рамнините западно од кратерот Нгоронгоро.

Годишната миграција на копитари поминува низ конзервација област Нгоронгоро, со 1,7 милиони Афркански антилопи, 260.000 зебри, а 470.000 газели во месец декември се движат на југ во самата областа, додека во јуни се движат на север. Ова движење се менува сезонски со дождовите, но миграцијата поминува низ речиси сите рамнини во потрага по храна.[23]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. "The historical ecology of the large mammal populations of Ngorongoro Crater, Tanzania, east Africa", Mammal Review, authored by Louise Oates and Paul A. Rees, 2012“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-08-12. Посетено на 2021-04-28.
 2. „Dar registers "three wonders". Daily News (Танзанија). 20 Август 2012. Архивирано од изворникот на 22 Септември 2012. Посетено на 28 Јануари 2013. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date=, |archive-date= (help)
 3. 'Tourism is a curse to us', Guardian, 6 September 2009
 4. 4,0 4,1 Laltaika, Elifuraha (2013). „Pastoralists' Right to Land and Natural Resources in Tanzania“ (PDF). Oregon Review of International Law. 15 (1): 43–62. ISSN 1543-9860. Посетено на 12 June 2017.
 5. "Mbulu", Information about northern Tanzania: a personal scrapbook of "cuttings" from published sources
 6. 6,0 6,1 Northern Tanzania: The Bradt Safari Guide with Kilimanjaro and Zanzibar, authored by Phillip Briggs, 2006, pages 197, 198 ISBN 1-84162-146-3
 7. Excerpt from Ngorongoro Conservation Area, authored by Jeannette Hanby & David Bygott, Information about northern Tanzania: a personal scrapbook of "cuttings" from published sources
 8. 8,0 8,1 Africa's Great Rift Valley, authored by Nigel Pavitt, Harry N. Abrams, Inc., New York, 2001, pages 135-139 ISBN 0-8109-0602-3
 9. „Ngorongoro Conservation Area | Tanzania“. Wild Safari Guide (англиски). Посетено на 2021-02-04.
 10. 10,0 10,1 Robert M. Poole. „Heartbreak on the Serengeti“. National Geographic. стр. 4. Архивирано од изворникот на 29 June 2012. Посетено на 21 February 2008.
 11. Homewood, K. M.; Rodgers, W. A. (2004). Maasailand Ecology: Pastoralist Development and Wildlife Conservation in Ngorongoro, Tanzania. Cambridge University Press. ISBN 9780521607490.
 12. Hodgetts, Timothy; Lewis, Melissa; Bauer, Hans; Burnham, Dawn; Dickman, Amy; Macdonald, Ewan; Macdonald, David; Trouwborst, Arie (2 June 2018). „Improving the role of global conservation treaties in addressing contemporary threats to lions“. Biodiversity and Conservation. 27 (10): 2747–2765. doi:10.1007/s10531-018-1567-1. ISSN 0960-3115. PMC 6435094. PMID 30996533.
 13. Boone, Randall B.; Galvin, Kathleen A.; Thornton, Philip K.; Swift, David M.; Coughenour, Michael B. (2006-12-01). „Cultivation and Conservation in Ngorongoro Conservation Area, Tanzania“. Human Ecology (англиски). 34 (6): 809–828. doi:10.1007/s10745-006-9031-3. Посетено на 2021-02-04.
 14. Scoon, R. (2018). Geology of National Parks of Central/Southern Kenya and Northern Tanzania: Geotourism of the Gregory Rift Valley, Active Volcanism and Regional Plateaus. Springer. стр. 103–114. ISBN 9783319737843.
 15. 15,0 15,1 15,2 15,3 15,4 15,5 Estesa, R. D.; Atwood, J. L.; Estes, A. B. (2006). „Downward trends in Ngorongoro Crater ungulate populations 1986–2005: Conservation concerns and the need for ecological research“ (PDF). Biological Conservation. 131: 107. doi:10.1016/j.biocon.2006.02.009. Архивирано од изворникот (PDF) на 7 September 2016. Посетено на 23 October 2007.
 16. Sinclair, A. R. E.; Packer, C.; Mduma, S. A. R.; Fryxell, J. M. (2009). Serengeti III: Human Impacts on Ecosystem Dynamics. University of Chicago Press. ISBN 9780226760353. Посетено на 12 June 2018.
 17. „About – Seven Natural Wonders“. sevennaturalwonders.org. Посетено на 12 June 2018.
 18. „Seven Natural Wonders of Africa – Seven Natural Wonders“. sevennaturalwonders.org. Архивирано од изворникот на 21 December 2015. Посетено на 12 June 2018.
 19. Deocampo, D.M. (2004). „Hydrogeochemistry in the Ngorongoro Crater, Tanzania, and implications for land use in a World Heritage Site“. Applied Geochemistry. 19 (5): 755−767. Bibcode:2004ApGC...19..755D. doi:10.1016/j.apgeochem.2003.10.006.
 20. „Management of Black Rhino in the Ngorongoro Crater“ (PDF). African Wildlife Foundation. 2003. Посетено на 21 February 2008.
 21. Estesa, R. D.; Atwood, J. L.; Estes, A. B. (2006). „Downward trends in Ngorongoro Crater ungulate populations 1986–2005: Conservation concerns and the need for ecological research“ (PDF). Biological Conservation. 131 (1): 116–117. doi:10.1016/j.biocon.2006.02.009. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-09-07.
 22. Pavitt, N. (2001). Africa's Great Rift Valley. New York: Harry N. Abrams, Incorporated. ISBN 0-8109-0602-3.
 23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 23,5 „Ngorongoro Conservation Area“. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – World Heritage Centre. Посетено на 3 June 2014. In summer enormous numbers of Serengeti migrants pass through the plains of the reserve, including 1.7 million wildebeest, 260,000 zebra and 470,000 gazelle.
 24. Kissui, B. M.; Mosser, A.; Packer, C. (2010). „Persistence and local extinction of lion prides in the Ngorongoro Crater, Tanzania“. Population Ecology. 52: 103–111. doi:10.1007/s10144-009-0176-y.
 25. Education, Jacana; Watson, Dave (12 August 2008). Ngorongoro Visitor Map Guide. Jacana Media. ISBN 9781770091733. Посетено на 12 June 2018 – преку Google Books.
 26. "The Crater Lions", Nature, United States Public Broadcasting System“. Архивирано од изворникот на 2008-10-11. Посетено на 2021-04-28.
 27. 27,0 27,1 na. ISBN 9780549678335. Посетено на 12 June 2018 – преку Google Books.[мртва врска]
 28. "Stomoxys", Information about northern Tanzania: a personal scrapbook of "cuttings" from published sources
 29. na. ISBN 9780549678335. Посетено на 12 June 2018 – преку Google Books.[мртва врска]
 30. na. ISBN 9780549678335. Посетено на 12 June 2018 – преку Google Books.[мртва врска]

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]