Голема мочуришна антилопа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Голема мочуришна антилопа
Мажјак во национален парк во Уганда
Женка во Јужна Африка
Научна класификација [ у ]
Царство: Животни
Тип: Хордови
Класа: Цицачи
Ред: Парнокопитни
Семејство: Шуплороги
Род: Блатни јарци
Вид: Голема мочуришна антилопа
Научен назив
Kobus ellipsiprymnus
(Огилби, 1833)
Распространетост на подвидовите на големата мочуришна антилопа

Голема мочуришна антилопа („Kobus ellipsiprymnus“) е голема антилопа широко распространета во потсахарска Африка.. Голема мучурушна антилопа е една од најтешките антилопи влакното и е остро, масно и долго, а може да има разни бои, итоа од сива со црвенокафеава, при што со годините потемнува. Има бели ознаки на задникот, грлото и на муцката, како и бели веѓи, прстени околу чапунките, и бел долен дел на телото. Роговите, коишто обично се развиени кај мажјаците, се долги до 1 м. Речиси 90% од нејзината одпаѓа на трева, а остатокот на листови. Кога е во опасност обично бега во вода, каде што брзо плива и се нурнува со целото тело, а од водата и се наѕираат носните отвори. Стадата, обично составени од 2 до 5 млади мажјаци (ретко 50 и повеќе), имаат хиерархија, којшто се заснова врз изгледот, должината на роговите и на честите борби. Постарите расплодени мажјаци (6 до 10 години) заземаат територии.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group (2008). Kobus ellipsiprymnus. IUCN Red List. Version 2010.4. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 2011-06-15. Database entry includes justification for why this species is listed as Least concern.