Африканско диво куче

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lycaon|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Африканско диво куче
Африканско диво куче
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lycaon
Вид: Африканско диво куче
Научен назив
Lycaon pictus
(Temminck, 1820)
L. pictus range
Африканско диво куче

Африканско диво куче (Lycaon pictus) познато и како Африканско ловечко куче, Африканско насликано куче, или насликан волк, е куче што живее во Потсахарска Африкаa. Најголемо е од семејството кучиња во Африка, и единствено од видот Lycaon. Моменталната популација се проценува на околу 6.600 возрасни единки.[2]

Африканското диво куче е друштвено животно кое живее во групи.[3][4][5] Ловат антилопи, кои ги фаќаат откако ќе ги изнемоштат со бркање. Има неколку природни непријатели, меѓу кои лавовите и пегавата хиена.

Вообичаена должина на телото е 76-112 см, а тежина од 17-36 кг.

Распространетост и навики[уреди | уреди извор]

Жител на саваните,овој вид е активен преку денот и лови во глутници од 6 до 20 единки, кои организирано го гонат пленот. Неколку кучиња го гонат пленот, а другите трчаат напред. Ловат копитари, па и дури и домашни животни. Но, нивна основна храна се малите цицачи, птици и гуштери. Во глутницата има строга поделеност и на чело е најсилниот мажјак, кому му се потчинети сите други членови. Најдобриот пријател на овој водач може да биде негов заменик. Женката е бремена 63 дена, по кои раѓа 5 до 7 малечки. Потчинетите женки ретко раѓаат, а кога имаат свое потомство доминантната женка обично ги растргнува и ги убива.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. McNutt (2008). Lycaon pictus. IUCN Red List. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 6 May 2008. Database entry includes justification for why this species is endangered
  2. „Lycaon pictus“. IUCN Red List of Threatened Species. Посетено на 2016-09-18.
  3. „AWD - Facts“. Born Free Foundation (англиски). Архивирано од изворникот на 2018-03-24. Посетено на 5 September 2017.
  4. „African Wild Dog (Lycaon pictus Temminck, 1820) - WildAfrica.cz - Animal Encyclopedia“. www.wildafrica.cz. Архивирано од изворникот на 2021-12-06. Посетено на 5 September 2017.
  5. „African Wild Dog Natural History“. www.awdconservancy.org. Посетено на 5 September 2017.