Демографија на Црна Гора

Од Википедија — слободната енциклопедија

Оваа статија се однесува на демографските одлики на населението во Црна Гора, вклучувајќи ја густината на населението, етничката припадност, нивото на образование, здравјето на населението, економскиот статус, верските припадности и други аспекти на населението.

Вкупно население[уреди | уреди извор]

Попис на населението (1921–2011)[1][уреди | уреди извор]

Година Население Густина на населеност
(км2)
1921 311,341 22.5
1931 360,044 26.1
1948 377,189 27.3
1953 419,873 30.4
1961 471,894 34.2
1971 529,604 38.3
1981 584,310 42.3
1991 615,035 44.5
2003 620,145 44.9
2011 620,029 44.9

Пописот во 2003 година бил преземен од страна на Црна Гора, која заедно со Србија ја сочинувале Србија и Црна Гора. Вкупното население изнесувало 620.145 (вклучително и дијаспората 672.656).

  • Според проценката на Црна Гора од 2005 година, Црна Гора има околу 623.000 жители. [2][мртва врска]
  • Според проценката на Црна Гора од 2006 година, Црна Гора има околу 624.000 жители. [3][мртва врска]
  • Според проценката на Црна Гора од 2007 година, Црна Гора има околу 625.000 жители. [4][мртва врска]
  • Според проценката на Црна Гора од 2008 година, Црна Гора има 627.478 жители. [5][мртва врска]

Старосна структура[уреди | уреди извор]

Година 0–14 15–64 65 и повеќе
1921 37.7% 56.3% 6.0%
1931 36.5% 57.2% 6.3%
1948 38.3% 54.4% 7.4%
1953 35.5% 57.1% 7.4%
1961 36.4% 56.5% 7.1%
1971 31.9% 60.4% 7.6%
1981 27.5% 64.3% 8.2%
1991 25.3% 66.5% 8.2%
2003 20.6% 67.5% 12.0%
2011 19.2% 68.1% 12.8%

Витални статистики[уреди | уреди извор]

Црногорското статистичко тело одржува демографски информации[2]

Просечно население (x 1000) Раѓања Умирања Природни промени Стапка на наталитет (1000) Стапка на смртност (1000) Природни промени (1000) Тотална стапка на фертилитет Стапка на смртност на доенчиња (1000)
1947 372 10 800 4 300 6 500 29.0 11.6 17.5
1948 380 11 600 4 600 7 000 30.5 12.1 18.4 4,41
1949 389 12 600 4 700 7 900 32.4 12.1 20.3 4,63
1950 397 11 904 3 682 8 222 30.0 9.3 20.7 4,33
1951 407 12 898 4 416 8 482 31.7 10.9 20.8 4,70 84.7
1952 415 13 308 3 859 9 449 32.1 9.3 22.8 4,54
1953 422 13 880 4 775 9 105 32.9 11.3 21.6 4,57
1954 428 14 428 3 862 10 566 33.7 9.0 24.7 4,55
1955 435 13 550 3 935 9 615 31.1 9.0 22.1 4,11
1956 441 13 654 3 871 9 783 31.0 8.8 22.2 4,00
1957 447 13 751 4 172 9 579 30.8 9.3 21.4 3,93
1958 453 13 684 3 537 10 147 30.2 7.8 22.4 3,80
1959 460 12 614 3 469 9 145 27.4 7.5 19.9 3,43
1960 467 13 127 3 583 9 544 28.1 7.7 20.4 3,51
1961 474 12 994 3 335 9 659 27.4 7.0 20.4 3,46 61.4
1962 481 13 006 3 747 9 259 27.0 7.8 19.2 3,43
1963 487 12 982 3 454 9 528 26.7 7.1 19.6 3,32
1964 493 12 599 3 550 9 049 25.6 7.2 18.4 3,28
1965 499 12 333 3 431 8 902 24.7 6.9 17.8 3,20
1966 505 12 209 3 199 9 010 24.2 6.3 17.8 3,13
1967 510 11 486 3 385 8 101 22.5 6.6 15.9 2,92
1968 515 11 027 3 429 7 598 21.4 6.7 14.8 2,79
1969 520 11 259 3 325 7 934 21.7 6.4 15.3 2,84
1970 525 10 636 3 516 7 120 20.3 6.7 13.6 2,64
1971 531 10 866 3 264 7 602 20.5 6.1 14.3 2,69 27.8
1972 539 10 938 3 512 7 426 20.3 6.5 13.8 2,62
1973 546 10 665 3 304 7 361 19.5 6.1 13.5 2,50
1974 554 10 551 3 199 7 352 19.0 5.8 13.3 2,41
1975 561 10 557 3 279 7 278 18.8 5.8 13.0 2,32
1976 568 10 711 3 465 7 246 18.9 6.1 12.8 2,31
1977 575 10 738 3 559 7 179 18.7 6.2 12.5 2,25
1978 582 10 584 3 660 6 924 18.2 6.3 11.9 2,17
1979 585 10 365 3 826 6 539 17.7 6.5 11.2 2,09
1980 583 10 542 3 703 6 839 18.1 6.4 11.7 2,15
1981 586 10 335 3 680 6 655 17.6 6.3 11.4 2,16 21.7
1982 593 10 579 3 618 6 961 17.8 6.1 11.7 2,23
1983 599 10 657 4 194 6 463 17.8 7.0 10.8 2,15
1984 606 10 521 3 915 6 606 17.4 6.5 10.9 2,09
1985 613 10 724 3 926 6 798 17.5 6.4 11.1 2,11
1986 619 10 455 3 922 6 533 16.9 6.3 10.6 2,03
1987 626 10 567 3 990 6 577 16.9 6.4 10.5 2,03
1988 632 10 190 3 661 6 529 16.1 5.8 10.3 1,95
1989 638 9 634 3 833 5 801 15.1 6.0 9.1 1,84
1990 644 9 257 3 519 5 738 14.4 5.5 8.9 1,82
1991 592 9 606 3 970 5 636 16.2 6.7 9.5 2,06 11.1
1992 594 9 524 4 393 5 131 16.0 7.4 8.6 2,10
1993 596 8 922 4 471 4 451 15.0 7.5 7.5 1,97
1994 599 8 887 4 660 4 227 14.8 7.8 7.1 1,95
1995 601 9 492 4 931 4 561 15.8 8.2 7.6 2,05
1996 603 9 094 4 982 4 112 15.1 8.3 6.8 1,90
1997 606 8 758 5 153 3 605 14.5 8.5 5.9 1,76
1998 608 9 211 5 312 3 899 15.1 8.7 6.4 1,87
1999 610 8 828 5 393 3 435 14.5 8.8 5.6 1,78
2000 613 9 184 5 412 3 772 15.0 8.8 6.2 1.85 11.4
2001 615 8 839 5 431 3 408 14.4 8.8 5.5 1.79 14.6
2002 617 8 499 5 513 2 986 13.8 8.9 4.8 1.91 10.8
2003 618 8 344 5 704 2 640 13.5 9.2 4.3 1.84 11.0
2004 621 7 849 5 707 2 142 12.6 9.2 3.5 1.71 7.8
2005 624 7 352 5 839 1 513 11.8 9.4 2.4 1,60 9.5
2006 624 7 531 5 968 1 563 12.1 9.6 2.5 1.64 11.0
2007 626 7 834 5 979 1 855 12.5 9.5 3.0 1.69 7.4
2008 629 8 258 5 708 2 550 13.1 9.1 4.1 1.80 7.5
2009 632 8 642 5 862 2 780 13.7 9.3 4.4 1.85 5.7
2010 6191 7 418 5 633 1 785 12.0 9.1 2.9 1.66 6.7
2011 621 7 215 5 847 1 368 11.6 9.4 2.2 1.65 4.4
2012 620 7 459 5 922 1 537 12.0 9.5 2.5 1.72 4.4
2013 621 7 475 5 917 1 558 12.1 9.5 2.6 1.76 4.4
2014 622 7 529 6 014 1 522 12.1 9.7 2.4 1.78
2015 622 7 386 6 329 1 057 11.9 10.2 1.7 1.76
2016 622 7 569 6 464 1 105 12.2 10.4 1.8 1.80
2017 622 7 432 6 523 909 12.0 10.5 1.5 1.78
2018 (p) 622 7 260 6 494 766 11.7 10.4 1.3 1.75

Националност / Етничка припадност[уреди | уреди извор]

Етничко население 1948-20111[уреди | уреди извор]

Огромното мнозинство (над 90%) од населението на Црна Гора е од словенско потекло. Албанците сочинуваат 5% од населението (4,9 на пописот во 2011 година), додека исто така постои мало ромско малцинство (0,8 на пописот во 2011 година). Словенското население во Црна Гора користи голема разновидност во етничките идентитети за да ја опише нивната етничка припадност. Во првите децении по Втората светска војна, повеќето словенски луѓе се идентификувале себеси како Црногорци, со помалку од 2% Срби и помалку од 2% Хрвати во 1948 година. Во последните децении на постоење на Југославија до 5% од населението се изјасниле како Југословени. За време и по Југословенските војни, етничкиот идентитет на Србите (и воопшто на политичкото влијание на Србија) станало сè поголемо во Црна Гора, а на пописот од 2003 година скоро една третина од населението се идентификувало како Срби. Србите најчесто живеат по границите со Босна и Србија, додека Црногорците живеат во центарот на земјата. Словенското население се наоѓа во мнозинските православни христијани, но има и големо муслиманско малцинство, како во Босна и Херцеговина. Иако повеќето од словенските муслимани во Црна Гора првично исто така се идентификуваа како Црногорци, постепено со текот на времето сè повеќе и повеќе словенски муслимани започнале да го користат терминот муслиман како етничко име, со што се определиле за карактеристичен етно-верски идентитет. По Југословенските војни ова повторно се променило и на пописот во 2003 и 2011 година повеќето етнички муслимани се изјасниле за Бошњаци, главно поради тоа што имале некои историски односи со Бошњаците во Босна и Херцеговина и најчесто живеат во североисточниот дел на Црна Гора.

Етничка
група
Попис од 1948 Попис од 1953 Попис од 1961 Попис од 1971 Попис од 1981 Попис од 1991 Попис од 2003 Попис од 2011
Број % Број % Број % Број % Број % Број % Број % Број %
Црногорци 342,009 90.7 363,686 86.6 383,988 81.4 355,632 67.2 400,488 68.5 380,647 61.9 267,669 43.2 278,865 45.0
Срби 6,707 1.8 13,864 3.3 14,087 3.0 39,512 7.5 19,407 3.3 57,453 9.3 198,414 32.0 178,110 28.7
Хрвати 6,808 1.8 9,814 2.3 10,664 2.3 9,192 1.7 6,904 1.2 6,244 1.0 6,811 1.1 6,021 0.9
Југословени 1,559 0.3 10,943 2.1 31,243 5.3 26,159 4.3 1,860 0.3 1,154 0.2
Муслимани 387 0.1 6,424 1.5 30,665 6.5 70,236 13.3 78,080 13.4 89,614 14.6 24,625 4.0 20,537 3.3
Бошњаци 48,184 7.8 53,605 8.6
Албанци 19,425 5.1 23,460 5.6 25,803 5.5 35,671 6.7 37,735 6.5 40,415 6.6 31,163 5.0 30,439 4.9
Роми 162 0.0 230 0.1 183 0.0 396 0.1 1,471 0.3 3,282 0.5 2,601 0.4 5,251 0.8
Македонци 133 0.0 362 0.1 593 0.1 723 0.1 875 0.1 1,072 0.2 819 0.1 900 0.1
Останати/не се изјасниле 1,558 0.4 2,033 0.5 4,352 0.9 7,299 1.4 8,107 1.4 10,149 1.7 37,9992 6.1 30,5474 4.9
Вкупно 377,189 419,873 471,894 529,604 584,310 615,035 620,1453 620,029
1 Извор: Завод за статистика на Црна Гора[dubious ]

2 вклучувајќи и 415 Словенци ("0.07%"), 362 Унгарци ("0.06%"), 240 Руси ("0.03%"), 225 Египќани (0.02%), 127 Италијанци ( 0.02% ), 118 Германци ( 0.02% ), 2.180 Останати (' "0,31%"), нема одговор 26,906 ( 4,34% ), Регионална припадност 1,258 ( 0,2% ), Непознат 6,168 ( 0,99% ) </ small>

3 Вкупното население, вклучувајќи ја и дијаспората беше 672,656 (Црногорци 273,366 or 40.64%, Срби: 201,892 или 30.01%, Бошњаци: 63,272 или 9.41%, Албанци: 47,682 или 7.09%, Муслимани: 28,714 или 4.27%, Хрвати: 7,062 или 1.05%)

4 вклучувајќи и 354 Словенци ( 0.05% ), 337 Унгарци ( 0.05% ), 946 Руси ( 0.15% ), ("0.02%"), 131 Германци ("0,02%"), 197 Горанци), (0.03%), 8.090 Останати ( 1.30% ), Регионална припадност 1.202 ( 0.03% ), '0.2%' '), Непозната 30.170 (' '4.8%' ') </ small>|}

Етничка структура по регион[уреди | уреди извор]

Етничка структура на Црна Гора според населено место 2003.
Етничка структура на Црна Гора според населено место 2003.
Етничка структура на Црна Гора според населено место 2003.
Распространетост на Црногорци во Црна Гора по населено место 2003.
Распространетост на Срби во Црна Гора по населено место 2003.
Распространетост на Муслимани во Црна Гора по населено место 2003.
Распространетост на Црногорски Албанци по населено место 2003.
Етничка структура на Црна Гора по општини 2003.
Етничка структура на Црна Гора по општини 2003.
Етничка структура на Црна Гора по општини 2003.
Етничка структура на Црна Гора по општини 2003.

Според пописот на население од ноември 2003 година

Андријевица Вкупно 6.384

не се изјасниле 234 или 3,67% нема податок 488 или 7,64%

Бар Вкупно 45.223

Берене Вкупно 40.885

Бијело Поље Вкупно 57.124

останати 165 или 0,29% не се изјасниле 1.033 или 1,81% нема податок 1.514 или 2,65%

Будва Вкупно 16.095

Цетиње Вкупно 18.749

Даниловград Вкупно 16.400

Херцег Нови Вкупно 33971

Колашин Вкупно 9.975

Котор Вкупно 23.481

Мојковац Вкупно 10.274

Никшиќ Вкупно 76.671

Плав Вкупно 21.604

Плевња Вкупно 36.918

Плужине Вкупно 4.294

Подгорица Вкупно 179.403

Рожаје Вкупно 27.562

Шавник Вкупно 2.972

Тиват Вкупно 13.991

Улцињ Вкупно 26.435

Жабљак Вкупно 4.245

Овој попис бил сведок на појавата на етнички Бошњаци; иако сè уште постојат луѓе кои се изјаснуваат како етнички муслимани. Исто така, има многу малку луѓе кои се сметаат за Југословени. Исто така забележлива разлика во споредба со 1991 година од повторното зголемување на бројот на Србите, од речиси 60.000 до 200.000 во една деценија (во споредба со 1931-тата).

Останати се малите етнички групи на неевропски/словенски народи: Роми, Египќани и Црни Црногорци, за кои се верува дека се локални Турци.

Лингвистичка структура[уреди | уреди извор]

Лингвиустичка карта според пописот од 2003 година.
Лингвиустичка структура по општини според пописот од 2003 година.
Лингвиустичка структура по општини според пописот од 2003 година.

Религиозна структура[уреди | уреди извор]

Религиозна карта според пописот од 2003 година.
Религиозна структура според пописот од 2003 година.
Религиозна структура според пописот од 2003 година.

Од 2003:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [1] Statistical yearbook 2011
  2. MONSTAT

Надворешни врски[уреди | уреди извор]