Демографија на Англија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на густината на населението во Англија на пописот во 2011 година

Во оваа статија се зборува за демографијата на Англија.

Население[уреди | уреди извор]

Место на раѓање[уреди | уреди извор]

  • Англија 87.4%
  • Обединето Кралство: 90.7%
  • Остаток од ЕУ: 2.3%
  • Вон ЕУ: 7.0%

Етничка припадност[уреди | уреди извор]

Вероисповед[уреди | уреди извор]

Извор: Попис на ОК - Табела KS07 Вера (англиски)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Изјаснетите како „Џедаисти“ се бројат во категоријата „Без религија“. Извор: „Христијанството е главна вероисповед во Британија“ (HTML). Национални статистики. 11 октомври 2004. Посетено на 27 ноември 1006. No religion includes people who ticked 'None' at the religion question plus those who wrote in Jedi Knight, Agnostic, Atheist and Heathen and those who ticked 'Other' but did not write in any religion. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help) (англиски)