Црногорски Македонци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Македонци во Црна Гора
Вкупен број
819[1]-2,000[2]
Подрачја со значајно население
Подгорица, Херцег Нови, Тиват
Јазици
македонски, црногорски
Вероисповед
православие
Сродни народи

Македонците во Црна Гора, или познати како Црногорски Македонци, формираат мало малцинство во оваа држава. Последниот официјален попис покажа дека има 819 Македонци во Црна Гора.[1] Според Македонските друштва во Црна Гора, има околу 2000 Македонци кои живеат таму. [2]

Историја на Македонците во Црна Гора[уреди | уреди извор]

Мало Македонско население постоеше во Црна Гора од почетокот на 20 век. Во 1948 само 133 Македонци беа регистрирани во Црна Гора, овој број пораса до 875 во 1981 година. 1,072 Македонци беа регистрирани во Југословенскиот попис од 1991, овој број падна на 819 во 2003 година. Македонскиот јазик беше зборуван од 507 луѓе. Македонците живееја во Подгорица, Херцег Нови и Тиват. Се смета дека во Црна Гора денеска живеат вкупно 2500 Македонци.

Организации[уреди | уреди извор]

Двете главни друштва на Македонците во Црна Гора се 'Здружението на Црногорско-Македонско пријателство и Националното друштво на Македонците во Црна Гора, кое беше формирано во 2006.[2]

Националното друштво на Македонците во Црна Гора има за цел да го направи Македонскиот јазик попопуларен во Црна Гора и да му помогне на Македонците да се интегрираат подобро во Црогорскиот систем и маркет.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]