Демографија на Србија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Демографија на Србија е приказ на демографската структура на Република Србија. Според пописот од 2002. година, кој не ги вклучува податоците за Автономната Покраина Косово, попишаниот дел на Србија има 7.498.001 жители. Од тие, 52% од населението живее во градовите, додека процентот на писменото население е 96,4% мажи 98,9%, жени 94,1%). Стапката на наталитет е 1,78 деца во просек по секоја жена. Просечната должина на живот на населението од попишаниот дел на Србија е 74 години (мажи 71, жени 76).

Карти на српскиот етнички простор во периодот на 6. до почетокот на 8. век[уреди | уреди извор]

Карти на српскиот етнички простор во периодот меѓу 19. до почетокот на 20. век[уреди | уреди извор]