Прејди на содржината

Битката на Александар кај Ис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битката на Александар кај Ис
The titular painting; see the "Description" section
Творец Албрехт Алтдорфер
Година 1529
Димензии 158,4 см × 120,3 см
Место Стара пинакотека, Минхен

Битката на Александар кај Ис (германски: Alexanderschlacht) — масло на панел од 1529 година на германскиот сликар Албрехт Алтдорфер, пионер на пределното сликарство и основач на Дунавската школа. На сликата е прикажана Битката кај Ис во 333 г. пр. н. е. во која Александар Македонски обезбедил решавачка победа над Дариј III и добил клучна моќ во неговиот поход против Персиското Царство. Сликата нашироко се смета за ремек-дело на Алтдорфер и е еден од најпознатите примери на ренесансното пределно сликарство познато како светски предел, кое овде достигнува невидена величина.

Војводата Вилијам IV Баварски ја нарачал Битката на Александар кај Ис во 1528 година, како дел од збирката историски дела што требало да ја красат неговата минхенска резиденција. Современите критичари укажуваат дека сликата, благодарение на обилната употреба на анахронизми, имала за цел да ја спореди херојската победа на Александар кај Ис со современиот европски судир со Отоманското Царство. Поразот на Сулејман Величествениот во опсадата на Виена можел да биде особено вдахновение за Алтдорфер. Во делото може да се открие заднинска верска врска, особено на необичното небо. Ова веројатно било вдахновено од пророштвата на Даниил и од тогашните грижи во Црквата за претстојната апокалипса. Битката на Александар кај Ис и четири други слики кои биле дел од почетната збирка на Вилијам се наоѓаат во уметничкиот музеј Стара пинакотека во Минхен.

Млади, обријан човјек у тешком оклопу седи на смеђем коњу. На прсима има лице медузе. Иако његови саборци носе металне кациге, само његова кратка, коврчава тамна коса штити га од смртоносног ударца. У десној руци држи осовину дугог копља. Његово одлучно лице окренуто је у оштар профил десно од слике.
Детаљ на Александар Македонски од мозаикот Битката кај Ис, околу 100 г. пр. н. е.

Александар III Македонски, познат како Александар Велики, бил древен крал на Македонија кој владеел од 336 г. пр. н. е. до неговата смрт во 323 пр. н. е. Се смета за еден од најголемите воени тактичари и стратези во историјата,[1] и се смета за непоразен во битка.[2] [3] Познат по своето воено лидерство и харизма, тој секогаш лично ја водел својата војска и одел во челните борбени редови.[4] [5] Со освојување на Персиското Царство, Грција, Египет и Вавилон, тој го создал најголемото царство на стариот век[6] и помогнал во ширењето на хеленизмот низ Европа и Северна Африка.[7]

Александар тргнал во поход за освојување на Персиското Царство во пролетта 334 г. пр. н. е.[8] откако ги смирил завојуваните грчки држави и ја зацврстил својата воена моќ.[9] Во текот на првите месеци од напредувањето во персиска Мала Азија, Дариј III — кралот на Персија — во голема мера го игнорирал присуството на 40.000-ната Александрова војска. Битката кај Граник, што се одиграла во мај,[8] била првиот обид на Персија да им се спротивстави на освојувачите, но битката завршила со лесна победа на Александар. Во текот на следната година, Александар го зазел поголемиот дел од западна и крајбрежна Мала Азија, а по пат ги принудувал сатрапите на капитулација.[10] Тој продолжил по копно, патувајќи североисточно низ Фригија пред да сврти југоисточно кон Киликија. Откако минал низ портите на Килкија во октомври, Александар го одложил освојувањето поради треска во Тарс.[11] Во меѓувреме, Дариј собрал армија од 100.000 војници (некои древни извори даваат претерани бројки од преку 600.000 војници)[12] и лично ги водел низ источните падини на планината Аманус. На почетокот на ноември, додека Александар го продолжил своето патување околу Заливот Ис од Малус преку Ис, двете војски ненамерно се разминале, поминале на спротивните страни на планините.[13] Ова била одлучувачка предност за Дариј: сега бил зад Александар, па можел да го спречи неговото повлекување и да ги блокира резервите што Александар ги воспоставил во Ис.[14] За положбата на Персијците Александар дознал дури откога се стационирал во Мириандрус, пристаниште на југоисточниот брег на Заливот Искрендерун. Тој веднаш се вратил по својот пат до реката Пинар, јужно од Ис, каде ја нашол војската на Дариј што се собрала долж северниот брег.[13] Следувала битката кај Ис.

Војни дијаграм. Река протиче кроз доњу леву дијагоналу. На једној страни су Персијанци, са Оријенталцима и грчким плаћеницима, а са друге су Македонци, са Александром и Парменионом. Нагиб оближњих планина се смањује од десног врха до обале залива у доњем левом углу.
Почетните распореди во битката кај Ис. Реката Пинар ги дели завојуваните страни, а Ис е на 11 километри северно. Коњаницата е концентрирана на бреговите на Искендерунскиот Залив (или Заливот Ис) од двете страни.

Првичниот одговор на Дариј бил одбранбен: тој веднаш го оградил брегот на реката со колци за да го спречи преминот на непријателот. Била основана авангарда од предавнички грчки платеници и персиски кралски гардисти. Како што било вообичаено со персиските кралеви, Дариј се ставил себеси во средиштето на оваа авангарда, за да може ефикасно да испраќа наредби до кој било дел од неговата голема војска.[15] Група персиска лесна пешадија набрзо била испратена во подножјето, бидејќи се предвидувало дека Александар ќе пристапи од десно, далеку од брегот. Коњаницата командувана од Набарсанес била поставена на персиската десница.[16]

Александар направил претпазлив и бавен напредок, со намера својата стратегија да ја темели на структурата на персиската моќ. Тој го водел крилото на својата коњаничка чета на десната страна, додека солунската коњаница била насочена лево, како противник на коњаничката единица на Набарсанес.[17] Свесен за важноста на подножјето на десната страна, Александар испратил група лесна пешадија, стрелци и коњаница за да ја истисне одбраната што била таму поставена. Зафатот бил успешен — Персијците кои не биле убиени биле принудени да бараат засолниште повисоко во планините.[17] [18]

Кога бил во домет на непријателот, Александар дал наредба.[17] [19] Тој го предводел нападот на неговата тешко вооружена коњаничка единица, која брзо се пробила длабоко во персиското лево крило. Македонското лево крило, командувано од Парменион,[18] во меѓувреме било истерано назад од големата коњаница на Набарсанес. Средишната фаланга на Македонците ја преминала реката и се судрила со одметнатите грчки платеници кои биле пред авангардата на Дариј. Како што коњаницата навлегувала подлабоко во персиската лева страна, постоела опасност Дариј да го искористи јазот меѓу Александар и остатокот од неговата војска. Кога се уверил дека левото крило е осакатено и дека повеќе не претставува закана, Александар ја поправил ситуацијата со тоа што ја префрлил својата коњаница да го нападне бочно персиското средиште. Не можејќи да го издржи дополнителниот притисок, персиската авангарда била принудена да се повлече од брегот на реката, со што ИИИ дозволила на македонската фаланга да продолжи со напредувањето и да го зголеми притисокот врз левото крило на Парменион.[19]

Сфаќајќи дека нападот на Александровата коњаница е незапирлив, Дариј и неговата војска побегнале. Во мешаницата многумина биле убиени, газени од оние што бегале со нив или паднале со своите коњи.[20] Некои побегнале во далечни области како Египет, а други повторно се соединиле со Дариј на север.[21] По приближно 20 километри потера, почетокот на мракот ја прекинал истата. Тогаш Александар се сетил на својата војска и почнал да ги погребува мртвите. Семејството на Дариј останало во персискиот логор. Било објавено дека Александар добро се однесувал со нив и ги уверил во безбедноста на Дариј.[21] [22] Кралската кочија на Дариј била пронајдена фрлена во ров, како и неговиот лак и штит.[21]

Древните извори прикажувале различни бројки на жртви во битката кај Ис. Плутарх и Диодор Сицилиски процениле приближно 100.000 убиени Персијци, за разлика од 450-те убиени на македонската страна што ги пријавил Квинт Куртиус Руф.[23] Во секој случај, веројатно е дека повеќе Персијци биле убиени во бегство отколку во битка,[24] Птоломеј I, кој му служел на Александар за време на битката, раскажува како Македонците ја преминале клисурата врз телата на нивните непријатели за време на потерата.[23] [25]

Македонското освојување на Персија се одвивало до 330 г. пр. н. е. кога Дариј бил убиен, а Александар ја добил титулата крал.[26] Александар умрел во 323 пр. н. е. недолго откако се вратил од походот на Индискиот Потконтинент. Причината за смртта останува предмет на расправа.[27] [28]

Историја

[уреди | уреди извор]

Поранешни дела

[уреди | уреди извор]
Свети Ѓорѓи и ламјата (1510)

Албрехт Алтдорфер се смета за еден од основачите на западната пределна уметност. [29] Бил сликар, архитект и гравер, како и водач на Дунавската школа на германската уметност. Како што покажуваат сликите како што се Свети Ѓорѓи и ламјата (1510) и Алегорија (1531), голем дел од делата на Алтдорфер се одликуваат со приврзаност кон распространети предели кои ги заматуваат фигурите внатре.[30] Битката на Александар кај Ис најдобро го покажува овој аспект од неговиот стил. Особено во однос на ликот на Свети Ѓорѓи и ламјата, историчарот Марк В. Роскил забележува дека тој „игра со помошниот материјал на пределот [во делото на Алтдорфер] и украсно го елаборира за да го повтори чувството на одвоена и гостопримлива средина“.[31] Вдахновен од неговите патувања околу австриските Алпи и реката Дунав,[32] Алтдорфер насликал низа предели кои воопшто не содржат ликови, вклучувајќи го и Пределот со пешачки мост (германски: Landschaft mit einem Steg; околу 1516 година) и Пределот на Дунав во близина на Регенсбург (германски: Donaulandschaft mit Schloß Wörth; околу 1522-25 година). Ова биле првите „чисти“ предели уште од антиката.[33] Повеќето предели на Алтдорфер се направени во вертикален формат, за разлика од модерната концепција на жанрот. Хоризонталниот предел бил иновација на фламанскиот современик на Алтдорфер, Јоаким Патинир и неговите следбеници.[34]

Минијатура од триумфалната поворка (1512–1616)

Алтдорфер, исто така, створил многу уметнички дела со верска тематика, како одраз на неговиот побожен католицизам. Неговите најчести теми се Богородица и животот и страдањето Христови. Како и Битката на Александар кај Ис, овие слики често прикажуваат величествени предели и го користат небото за да пренесат симболично значење. Ова значење не е исто во сите дела на Алтдорфер — на пример, визијата на зајдисонцето означува загуба и трагедија во Себастијански олтар и Христос во Маслиновата Гора (германски: Sebastiansaltar, Christus am Ölberg), но служи како симбол на моќ и слава во Битката на Александар кај Ис.[35] Лери Силвер од Уметнички билтен (The Art Bulletin) објаснува дека Победата на Александар е слична, а во исто време во непосредна спротивност со претходната работа на Алтдорфер: „Наместо мирен предел на засолниште за христијански настани или свети личности, ова платно нуди една од главните епохални средби од древната историја... Сепак, и покрај нејзините глобални или космички димензии, Победата на Александар сè уште се чувствува како претходните, контемплативни лиминални предели на засолниште на Алтдорфер, заедно со карпести врвови, водни тела и далечни замоци.[36] Иако Победата на Александар е нетипична за Алтдорфер по нејзината величественост и прикажување на војната, неговата Триумфална поворка (германски: Triumphzug) — илуминиран ракопис од 1512-1616 година нарачан од Максимилијан I, светиот римски цар — е опишан како негов концептуален претходник.[37] Процесијата е создадена паралелно со Триумфот на Максимилијан, низа од 137 дрворези што заедно ги направиле Алтдорфер, Ханс Спрингинкли, Албрехт Дирер, Леонард Бек и Ханс Шојфелин.[38]

Влијанија

[уреди | уреди извор]
Богородица со Младенецот, дело на Матијас Гриневалд (околу 1515 година)

Најзначајното современо влијание врз Алтдорфер имал Матијас Гриневалд. Историчарот на уметност Хорст В. Јансон забележал дека нивните слики „ја покажуваат истата „непослушна“ имагинација“.[39] Елементите на победата на Александар - особено небото - се споредуваат со Богородица со Младенецот на Гриневалд, што е дел од неговото ремек-дело, Исенхајмски олтар. Лука Кранах Постариот, исто така поврзан со Дунавската школа, имал важно влијание врз Алтдорфер. Според Роскил, делата на Кранах од околу 1500 година „даваат значајна улога во поставките на пределот, користејќи ги како заднини за зголемување на портретите, како и за слики на пустиници и светци визионери“ и се чини дека играат „подготвителна улога“ за почетокот на чистиот предел.[40] Алтдорфер му должи голем дел од својот стил, особено во неговата религиозна работа, на Албрехт Дирер.[41] Лери Силвер пишува дека Алтдорферовата „употреба на веродостојни германски предели здружени со небесни појави за неговиот религиозен наратив“ е цврсто вкоренета во традицијата „што ја моделирал Албрехт Дирер“. [42]

Вилијам IV, војводата Баварски, ја нарачал победа на Александар во 1528 година.[43] Алтдорфер тогаш имал околу 50 години и живеел во слободниот царски град Регенсбург.[44] Како резултат на повеќе од една деценија учество во Градскиот совет на Регенсбург, на Алтдорфер на 18 септември 1528 година му било понудено работно место бургмастер. Тој ја одби положбата, а аналите на советот го објавиле неговото размислување: „Тој многу сака да изврши посебна работа во Баварија за нашето величество и милостив господар, војводата [Вилијам]“.[44] Вилијам веројатно сакал слика за неговиот новоизграден летен лустхаус (Lusthaus - „куќа за задоволство“) на приземјето на неговата палата во Минхен, околу 97 километри јужно од Регенсбург.[43] [44] [45] Таа требало да се обеси таму заедно со седум други слики со сличен формат и тема, вклучувајќи ги Opfertod des Marcus Curtius („Мачеништвото на Марк Курциј“) на Лудвиг Рефингер, Belagerung der Stadt Alesia на Мелкиор Феселен („Опсадата на градот Алезија“) и Niederlage der Römer bei Cannae („Поразот на Римјаните во Кана“) од Ханс Бургмаир.[46] [47] Уште осум, од кои секоја прикажувала по една позната жена од историјата, подоцна биле додадени во збирката, веројатно по налог на сопругата на војводата Јакобеја од Баден.[47] Меѓу нив била и сликата на Алтдорфер Susanna und die beiden Alten („Сузана и старците“).[48]

Претходни прикази на битката

[уреди | уреди извор]
Мозаик Александар, изложен во Националниот археолошки музеј во Неапол

Претходните прикази на битката кај Ис се малубројни. Битката кај Ис, фреска на Филоксен Еретријски, веројатно е првата таква. Сликана е околу 310 г. пр. н. е. за Касандар, кралот на Македонија, кој бил еден од наследниците на Александар Македонски.[49] Александар и Дариј - на меѓусебна оддалеченост на должина од копје - се прикажани среде дивиот судир на војниците. Додека Александар одржува аура на непоколеблива самодоверба, стравот е врежан на лицето на Дариј, а неговиот возач веќе се свртел да ги заузда коњите и да побегне.[49] Римскиот автор и филозоф Плиниј Постариот тврдел дека приказот на битката на Филоксен не бил „инфериорен спрема никого“.[49] Некои современи критичари тврдат дека битката кај Ис можеби не била дело на Филоксен, туку на Елена Египетска. Една од ретките именувани женски сликари кои можеби работеле во Стара Грција,[50] [51] таа била позната по сликата на Битката кај Ис што висела во Храмот на мирот за време на Веспазијан.[52]

Мозаикот Александар, поден мозаик од околу 100 г. пр. н. е., се верува дека е „разумно верна“ копија на Битката кај Ис,[49] иако алтернативното гледиште смета дека наместо тоа може да е копија на дело насликано од Апел од Кос,[53] кој создал неколку портрети на Александар Велики.[54] Неговите димензии се 5,82 м x 3,13 м и се состои од приближно 1,5 милиони обоени плочки, секоја со големина од околу 3 мм². Мозаичарот е непознат. Бидејќи мозаикот бил повторно откриен дури во 1831 година, за време на ископувањето на помпејската Куќа на фауната,[55] Алтдорфер никогаш не можел да ја види. Подоцна била преместена во Националниот археолошки музеј во Неапол, Италија, каде што и денес се наоѓа.

Детаљ за Дариј III во бег

Победата на Александар е насликана на плоча од липово дрво со димензии 158,4 см x 120,3 см,[56] и го претставува мигот на победата на Александар Македонски во Битката кај Ис. Вертикалниот формат бил диктиран од просторот во просторијата за кој била нарачана сликата - секое парче од осумделната збирка на Вилијам било направено да биде со иста големина. На непознат датум, панелот бил исечен од сите страни, особено на врвот, така што небото првично било поголемо, а месечината подалеку од аголот на сцената.[57] Сцената е прикажана од невозможна гледна точка - на почетокот само на една стапка од судирот, перспективата постепено се крева за да ги вклучи морињата и континентите во заднмина и на крајот закривеноста на самата Земја.[58] [59]

Илјадници коњи и пешаци нурнати во море од копја го исполнуваат предниот план. Двете војски се разликуваат во нивната облека: додека луѓето на Александар се покривале себеси и своите коњи со целосен тежок оклоп, многу од луѓето на Дариј носат турбани и јаваат голи.[60] Телата на многу погинати воини лежат под нозете. Предниот дел на македонските воини во средиштето ги истуркува непријателските сили кои бегаат од бојното поле во крајно лево. Персискиот крал ИИИ се придружува на својата војска на неговата кочија со три коњи, а Александар и неговата униформно облечена коњаничка свита го прогонуваат.[47] Трактот на војникот продолжува по нежно наведнатото бојно поле до кампот и градскиот предел покрај водата, гравитирајќи кон планинското издигнување во средиштето на сцената.

Околу се Средоземното Море и островот Кипар.[61] Овде се прави премин во нијансите, од кафените бои кои преовладуваат во долната половина на сликата до водените бранови кои ја заситуваат горната половина. Реката Нил прави меандри на голема оддалеченост, пуштајќи ги своите седум гранки во Средоземјето во делтата на Нил.[61] Јужно од Кипар е Синајскиот Полуостров, кој претставува копнен мост меѓу Африка и Југозападна Азија. Црвеното Море се наоѓа назад[61] и на крајот се спојува - како и планинските масиви лево и десно - со закривениот хоризонт.

Детаљ на сонцето и реката Нил

Жестокото небо фатено во дихотомија помеѓу сонцето што заоѓа и полумесечината преовладува на повеќе од една третина од сликата.[57] Дождливите облаци кои застрашувачки кружат околу секој небесен ентитет се раздвоени со залив на смиреност, зголемувајќи го контрастот и внесувајќи неземен сјај на небесата.[62] Светлината од небото се прелева над пределот: додека западниот континент и Нил се облеани во сончева светлина, истокот и Вавилонската кула се затскриени во сенка.

Темата на сликата е објаснета на табла обесена на небесата. Текстот, веројатно даден од дворскиот историчар на Вилијам, Јоханес Авентинус,[63] првично бил на германски, но подоцна бил заменет со латински натпис. Преводот гласи:

Александар Македонски, победувајќи го последниот Дариј, откако 100.000 пешадинци и повеќе од 10.000 коњаници биле убиени меѓу редовите на Персијците. Додека кралот Дариј успеал да избега со не повеќе од 1.000 коњаници, неговата мајка, сопруга и децата биле заробени.

Освен овие бројки за жртвите, не е даден датум на битката. Монограмот на Алтдорфер е прикажан во долниот лев агол - буквата „А“ во друга буква „А“ - а на долниот раб на плочата е испишано „ALBRECHT ALTORFER ZU REGENSPVRG FECIT“ („Ова го направи Албрехт Алтдорфер од Регенсбург“). Малите натписи на нивните коли и запреги ги идентификуваат Дариј и Александар.[64] Секоја армија носи знаме што зборува за нејзината вкупна сила и нејзините идни жртви.[43] [60]

Галерија

[уреди | уреди извор]
 1. Corvisier; Childs, pp. 21
 2. Heckel; Yardley, pp. 299
 3. Polelle
 4. Bryant
 5. Neilburg
 6. Sacks; Murray; Bunson, pp. 14
 7. Russell
 8. 8,0 8,1 Smith
 9. Bosworth
 10. Hamilton
 11. Warry 1991
 12. Romm; Mensch, pp. 48
 13. 13,0 13,1 Buckley
 14. Romm; Mensch, pp. 48–49
 15. Warry 1991
 16. Savill 1990
 17. 17,0 17,1 17,2 Savill 1990
 18. 18,0 18,1 Warry 1991
 19. 19,0 19,1 Warry 1991
 20. Warry 1991
 21. 21,0 21,1 21,2 Savill 1990
 22. Warry 1991
 23. 23,0 23,1 De Sélincourt, pp. 121
 24. Warry 1991
 25. Romm; Mensch, pp. 54
 26. Sacks; Murray; Bunson, pp. 17
 27. Heckel
 28. „Alexander the Great and West Nile Virus Encephalitis (Replies)“. CDC. 2004. Архивирано од изворникот на 04. 06. 2011. Проверете ги датумските вредности во: |archive-date= (help)
 29. Keane
 30. Clark
 31. Roskill 1997
 32. Earls
 33. Wood 1993
 34. Wood 1993
 35. Silver
 36. Silver
 37. Wood 1993, 199–202
 38. Cuneo
 39. Janson
 40. Roskill 1997
 41. Wood 1993
 42. Silver
 43. 43,0 43,1 43,2 Davis
 44. 44,0 44,1 44,2 Hagen; Hagen, pp. 128
 45. Alte Pinakotek, pp. 28
 46. Ansell
 47. 47,0 47,1 47,2 Hagen; Hagen, pp. 131
 48. Clanton
 49. 49,0 49,1 49,2 49,3 Kleiner 2009
 50. Stokstad; Oppenheimer; Addiss, pp. 134
 51. Summers
 52. Ptolemy Hephaestion New History (codex 190) Bibliotheca Photius
 53. Kinzl
 54. Campbell
 55. McKay
 56. „The Battle of Issus“. Alte Pinakothek. Архивирано од изворникот на 4. 6. 2010. Посетено на 10. 11. 2009. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate=, |archive-date= (help)
 57. 57,0 57,1 Hagen; Hagen, pp. 133
 58. Wood 1993
 59. Kleiner 2008
 60. 60,0 60,1 Hagen; Hagen, pp. 130
 61. 61,0 61,1 61,2 Hagen; Hagen, pp. 132
 62. Clark
 63. Wood 1993
 64. Janson; Janson, pp. 544

Литература

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]