Албрехт Алтдорфер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Албрехт Алтдорфер (Регенсбург или Алтдорф, околу 1480 - Регенсбург, 1538) бил германски сликар, графичар и архитект.

Биографски податоци[уреди | уреди извор]

Бил роден околу 1480 година како син на сликари на писма и илустратори на книгите на Улрих Алтдорфер, кој работел во Регенсбург помеѓу 1478 година и 1491 година. За Албрехт Алтдорфер има малку податоци за неговата појава и има многу малку податоци за неговиот живот и не се знае каде и како се образувал. Во 1505 година Албрехт добил граѓански права. Во овој град работел како градски архитект од 1526 година сè до неговата смрт. Неговите рани дела вбројуваат цртежи со мал формат во светло-темна боја кои се поврзани со италијанското влијание. Од овој период доаѓа серијата на бакрорезци. Две патувања по Дунав во периодот од 1503 година до 1505 година и 1511 година го донеле во врска со уметничките слики на т.н. Дунавско училиште, кое имало одлучувачко влијание врз неговата работа. Околу 1515 учествувал во работата на Диреровата почесна капија и на молитвената книга (цртежи на маргините) на царот Максимилијан .

Најпознатите дела[уреди | уреди извор]

Во 1518 година го насликал големиот олтар на Свети Флоријан во Линц 1529 година.

Во 1529 година настанало неговото главно дело победата на Александар кое го нарачал од баварскиот војвода Вилхелм IV .

Алтдорфер бил познат како уметник кој го насликал првиот пејзаж во европската уметност, кој е целосно ослободена фигура и кој може топографски да се одреди ( пејзажот на Дунав со замокот Верт Регенсбург, околу 1525 година). Некои од неговите бакропии и цртежи, исто така, содржат такви пејзажи. Околу 1535 тој направил профани ѕидни слики за регенсбургскиот бискуп .

Последната уметничка слика која ја насликал била во 1537 година. Таа ја прикажува Лота со своите ќерки. Неговата сликарска работа не е многу обемна и има нагласено влијание на Дирер врз него, но првенствено е поврзана со романтичните, а понекогаш и драматичните приказни на пределот на Дунавската школа. Покрај Волф Хубер, тој се сметал за главен претставник на ова уметничко движење.

Галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Alte Pinakotek, Munich; (Summary Catalogue -various authors),1986, Edition Lipp,ISBN 3-87490-701-5
  • Christopher Wood, Albrecht Altdorfer and the Origins of Landscape, 1993, Reaktion Books, London, ISBN 0-948462-46-9
  • Christoph Wagner, Oliver Jehle (ed.), Albrecht Altdorfer. Kunst als zweite Natur, 2012, Schnell & Steiner Verlag, Regensburg (= Regensburger Studien zur Kunstgeschichte, Band 17), ISBN 978-3-7954-2619-4
  • Jochen Sander, Stefan Roller, Sabine Haag, Guido Messling (ed): Fantastische Welten. Albrecht Altdorfer und das Expressive in der Kunst um 1500. Hirmer, Munich 2014, ISBN 978-3-7774-2266-4.( exhibition catalogue Städel Museum, Frankfort, November 5, 2014 - February 2015 and Kusthistorisches Museum, Vienna, March 17 - June 14, 2015)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]