Монограм

Од Википедија — слободната енциклопедија
Христовиот монограм на грчки
Монограм на цар Александар III на велигденско јајце

Монограм е мотив направен со преклопување или комбинација на две или повеќе букви или други графеми кои сочуваат еден симбол. Монограмите често ги наоѓаме како иницијали на поединци или фирми, и можат да се користат како препознатливи лога.

Монограмот се користел и како потпис на уметнички дела и еснафите спроведувале мерки против неавторизирано учество во делата.

Личните монограми често се многу елеганто уметничко дело за украсување на багаж, облека итн.

Монограмите со имиња на монарси се користат како јавни симболи во кралствата денес, како на пример на полициски значки. Ова ја назначува поврзаноста со владетелот.

Некои монограми како интеробангот не се употребуваат за фирми, туку како букви, интерпункциски знаци и слично.

Поврзано[уреди | уреди извор]