Прејди на содржината

Еснаф

Од Википедија — слободната енциклопедија

За да ги заштитат своите интереси во средниот век занаетчиите од иста струка се здружувале и формирале сојуз на еснафи или корпорација на еснафи. Секој еснаф си имал свој статут што строго го уредувал квантитетот и квалитетот на производсвото, дистрибуцијата и сл. Непочитување на статутот се казнувало строго. Со тек на времето еснафите станале пречка за натамошниот технички прогрес. Градските занаетчии со ист занает се здружување во еснафи или (цехови).