Матијас Гриневалд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Матијас Гриневалд

Гринвалд или "" (под псевдонимот Р. 1470. † 1528. Тој бил значајна фигура на германското ренесансно сликарство и претставник на доцно- готски експресивен спиритизам.

Име[уреди | уреди извор]

По 2002 година истражувачките публикации на Карл Арндт откриле дека уметникот го нарекол Готарт и по име Нитарт и дека неговиот монограм бил М. Г. Н. (Матис Готарт Нитјарт). Во историјата на уметноста влегол како Матијас Гринвалд, за да му се заблагодариме на Јоахим Садрант за неговата прва биографија и биографија која се појавила од 1675 до 1679 година . Ова име се користи и на германска територија и меѓународно е прифатено.

Биографски податоци[уреди | уреди извор]

Уште еден голем сликар според Дирер бил именуван Матијас Готхарт Нитхарт Гринвалд. Гринвалд е роден околу 1470 ./ 1480 . во Вурцбург и 1528 година . Починал во Сала на продажба. Станал познат највеќе во 20 век. Каде што го стекнал своето образование денес е непознат, но тој сигурно ги знаел делата на Мантинг, Леонард, Рафаел, Хиеронимус Бош и Холбејн . Тој израснал во Вурцбург и помеѓу 1501 и . и 1521 . бил сопственик на продавницата во Селенгенштат . Поголемиот дел од својот живот го поминал во Мајнц . Тој беше протестант и ги одобри учењата на Мартин Лутер .

Од неговите најрани познати работи е Христос на крстот, 1502 ./ 1503 . година. 1510 . тој го извршил како државен службеник кај епископот Мајнц. Во тоа време тој насликал олтарски жртвеници за цркви и катедрали кои ги создал неговите олтарски дела за кои е познат.

Во 1516 тој станал судски сликар на благородниот вајар Албрехт Бранибурски. Поради непознати причини и веројатно поради неговите верувања како лутеран, тој требаше да го напушти овој пост во 1520 година .

Гринвалд се преселил во Хол и повторно работел како инженер за водовод и фонтани и починал таму. Уметниците пријатели во служба на кардиналот Албрехт му ја потпишаа смртната казна. Нема нови вести за него. Најголем дел од неговите дела се изгубиле, ќе требало да нѐ задоволат и сочувана една линија мотиви во меките ткива, и всушност тие биле студиски дела за олтарното сликарство што тој го насликал и го покажа своето знаење за италијанската графика. Неговите цртежи се под влијание на еден мистичен визионерски стил со акцентиран гест кој носи ехо во доцниот готик .

Детал од олтарот на Инсенхајм кој ги отсликува лицата на Христос кога распнат, кој ги промени своите ставови во врска со уметноста на овој германски ренесансен уметник

Деталите од неговиот живот се доста нејасни за сликарот од толку голема важност како што е Гриневалд. Веројатно е роден во Вирцбург . Живеел во стил на сликар кој бил архитект и стопанственик, и тој се придржувал кон правилата на еснафот. Тој не живеел долго време. Тој имал корист за Мартин Лутер, и тој зависел од многуте патрони за кои работел и кои биле католици. Тој бил инспириран од индивидуалистичкиот дух на ренесансните уметници во Италија. Неговото име сигурно не било Гринулд, грешка од авторот на 17-ти. век од Јоаким фон Сандрарт, од кои сме инспирирани од информациите за овој сликар, кој го измешал со друг уметник, кој го користел Гринвалд со Корја .

Троен портрет на "Триас Романа", цртање со креда 1525 . Државен музеј, Берлин

Стилот на Гринулд бил натуралистички и фанфазиски, формите што ги користел се невообичаени и се приближуваат кон ренесансното сликарство. Во неговиот натурализам, Гриневалд живеел на збрчканото тело на Христос и тагата на болните лица на Марија и Јован.

За разлика од идеализмот и хуманизмот на развиената ренесанса, Гриневалд користел насилство и трагедија во областите со мал контраст. Токму овие елементи што можат да се согледаат во неговата рана работа од него, кои ги создаваат мајсторите од поединечен стил високо развиени и видливи во неговото олтарско дело и со право се смета за претходник на експресионизмот .

Таа користи различни интензитети на светлината, од многу светлина, кога Христос се крева од мртвите до соединување со сенката во откровение. Делото се одликува со својот уникатен карактер во бојата и снаодливоста на сликарот. Невообичаено е да се користат бои и целата е секогаш впечатлива и величествена.

Тој бил најблизок со Балдинг Грин од германски уметници, со кого често бил разменуван.

Галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Altdeutsche Malerei, Geerd Westrum, Минхен, 1979 .
  • Енциклопедија за ликовни уметности, ЛЗ ФНРЈ, Загреб 1959 година .
  • Мала просветителска енциклопедија, Белград, 1959 година .
  • Svet umenia, IKAR, Bratislava 2002 .
  • Научивме за улогата на Р. Дикенс и М. Грифилд, Б. Бистрица 2004 .
  • Dejiny umenia, Mladé letá Bratislava 2001 .
  • Svetové dejstva umenia, BF Groslier, Larusse, Praha 1996 .

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]