Аминта I

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Аминта I бил крал на Античка Македонија (ц. 540 - 498 п.н.е.), даночен вазал на перскискиот крал Дариј I. Син на Алкет I, татко на Александар I, кој го наследил на престолот.

Може да се каже дека со Аминта I почнува историјата на Античка Македонија. Тој бил прв македонски владетел кој одржувал врски со другите држави. Се сојузил со атинскиот тиран Писистрат, а кога неговиот син Хипија бил протеран од Атина, Аминта му ја понудил територијата на Антем на Термајскиот залив за да може да ги стави грчките феудалци во тој регион под македонска контрола. Оваа понуда е отфрлена од страна на Хипија.

Во почетокот владее со Пиерија и Ботиаја, ги освојува областа покрај делтата на Aксиос и Западна Мигдонија (областа Aнатемунт) до северната граница на државата, планината Дисорос. Има добри политички и трговски врски со Пизистратите од Aтина. По походот на Дариј против Скитија, Македонија е принудена да ја признае персиската власт; персискиот војсководец Мегабаз испраќа седум персиски пратеници да побараат „земја и вода“ за Дариј (сп. Херодот); на гозбата синот на Aминта, Aлександар, ги убива Персијците затоа што побарале и жени, што било спротивно на македонските обичаи.[1][2]

Антички извори[уреди | уреди извор]

Референци[уреди | уреди извор]

  1. Herodotus: I–IV, 4 Vols., Loeb Classical Library, Hardward University Press, 1961
  2. Херодот, Историја. Прев. Д. Чадикова, Скопје, 1998.
Претходник
Алкет I
Крал на Македонија
ц. 540 - 498 п.н.е.
Наследник
Александар I