Прејди на содржината

Ѓореме

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ѓореме
Göreme
Κόραμα
светско наследство на УНЕСКО
Göreme Valley.
Критериумi, iii, v, vii
Навод357
Запис1985 (9th заседание)

Ѓореме (турски: Göreme; грчки: Κόραμα) е национален парк во покраината Невшехир кај Кападокија, Анадолија, Турција. Комплексот е прогласен за светско наследство на УНЕСКО во 1985 година.

Националниот парк вклучува:

 • Рефекториум
 • Женски манастир
 • Црквата Свети Василије
 • Црква Елмали
 • Црква Света Барбара
 • Темна црква
 • Црква Карикли
 • Црква Токали
 • Црква Саклај
 • Црква Е Назар
 • Црква Киликлар
 • Црква Света Ана