Средна Анадолија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Местоположба на Средна Анадолија

Средна Анадолија (турски: İç Anadolu Bölgesi) е еден од седумте пописни региони (bölge) во Турција. Во покраината живеат вкупно 12.105.975 жители.

Покраини[уреди | уреди извор]

Покраини во Средна Анадолија

Клима[уреди | уреди извор]

Сивас
Климатограм
ЈФМАМЈЈАСОНД
 
 
&1000000000000004300000043
 
&100000000000000010000001
&09999999999999992999999−7
 
 
&1000000000000004000000040
 
&100000000000000030000003
&09999999999999993999999−6
 
 
&1000000000000004800000048
 
&100000000000000080000008
&09999999999999997999999−2
 
 
&1000000000000006500000065
 
&1000000000000001500000015
&100000000000000040000004
 
 
&1000000000000006200000062
 
&1000000000000002000000020
&100000000000000070000007
 
 
&1000000000000003400000034
 
&1000000000000002400000024
&1000000000000001000000010
 
 
&1000000000000001200000012
 
&1000000000000002800000028
&1000000000000001300000013
 
 
&100000000000000070000007
 
&1000000000000002900000029
&1000000000000001200000012
 
 
&1000000000000001800000018
 
&1000000000000002500000025
&100000000000000090000009
 
 
&1000000000000003900000039
 
&1000000000000001800000018
&100000000000000050000005
 
 
&1000000000000004400000044
 
&1000000000000001000000010
&100000000000000000000000
 
 
&1000000000000004400000044
 
&100000000000000040000004
&09999999999999995999999−4
Прос. мин. и макс. температура во °C
Вкупно врнежи во мм
Извор: Државна метеоролошка служба [1]


Регионот има степска континентална клима со суви топли лета и снежни зими. Просечното количество на врнежни е мошне ниско.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]