Хатуша

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хатуша
Hattuşaş
светско наследство на УНЕСКО
The Lion Gate in the south-west
Критериумi, ii, iii, iv
Навод377
Запис1986 (10th заседание)

Хатуша (турски: Hattuşaş;) бил главен град на хетитското царство. Се наоѓа во денешна Турција. Градот е прогласен за светско наследство на УНЕСКО.