Географија на Чешка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Географски координати :

Чешка е земја која се наоѓа во Централна Европа.

Граници[уреди]

Вкупната површина на земјата изнесува 78,866 km² , и според тоа се наоѓа на 117 место по големина во светот. Земјата граничи со Полска на север, Германија на северозапад и запад, Австрија на Југ, и Словачка на исток.

Главниот град Прага е најголемиот во државата со oколу 2 000 000 жители.

Население[уреди]

Според пописот, вкупното население на Чешка е oколу 10.424.926 жители. Густината на населеноста е 132/km2 жители на квадратен километар.

Клима[уреди]

Климата во Чешка е умерено континентална, со топли лета и студени зими. На повисоките места во Чешка, на планините, климата е планинска. Поголемиот дел од дождовните врнежи паѓаат во летниот период. Така, најдождовен е месецот јули, а најсувиот е февруари. Највисока температура која некогаш била измерена во Чешка е +40,2 °C, а најниската е -42,2 °C.