Википедија:Селска чешма: Разлика помеѓу преработките

Од Википедија — слободната енциклопедија
Избришана содржина Додадена содржина
→‎Здраво: ново заглавие
Ред 224: Ред 224:


За какви извори се работи за да ги потврдам информациите во статијата и да ги исполнам условите. За што се работи како да дојдам до тоа, бидејќи во глобала околу 90 посто статијата ми е готова, но сеуште не е објавена и неможе да се пронајди. Ако можеш уште во ова да ми помогнеш како да дополнам тоа што фали за да ја финализираме целосно. Благодарам.
За какви извори се работи за да ги потврдам информациите во статијата и да ги исполнам условите. За што се работи како да дојдам до тоа, бидејќи во глобала околу 90 посто статијата ми е готова, но сеуште не е објавена и неможе да се пронајди. Ако можеш уште во ова да ми помогнеш како да дополнам тоа што фали за да ја финализираме целосно. Благодарам.

== Поштенски списоци поврзани со Вики проектите на македонски јазик ==

Поставив [http://mk.wikimedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8 предлог политика] за регулирање на членството и комуникацијата на поштенските листи поврзани со Вики проектите на македонски јазик. Со цел да избегнеме понатамошни недоразбирања, би ве замолил да изразите ваше мислење. Коментарите можете да ги оставите овде, или на страницата за разговор на наведената страница. --[[User:Misos|Милош]] <small>([[User talk:Misos|разговор]])</small> 09:44, 24 септември 2012 (CEST)

Преработка од 09:44, 24 септември 2012

Селска чешма на Википедија
Централно место за дискусии, прашања и одговори
↓ Кон содржината ↓       ↓ Кон разговорите ↓
Отворете нова тема или прашање
Византиската чешма во с. Винце, Кумановско
Селска чешма

За да оставите порака, стиснете на дадената врска подолу, но запомнете:

  • При дискусиите останете смирени, учтиви и културни. Претпоставете добронамерност;
  • Вандализмот бргу се отстранува;
  • Давајте описен наслов на вашиот нов коментар;
  • На крајот од пораката потпишете се со четири тилди (Еве вака: ~~~~). Ова автоматски ќе го потпише Вашето корисничко име и датумот и времето кога е оставена пораката (се потпишуваме на страници за разговор, но не на статии).
За што да ја користите оваа страница?
Кратенки:
ВП:СЧ

Оваа страница е наречена „селска чешма“ затоа што е место каде што читателите и уредувачите можат да се соберат и заедно да дискутираат за било што поврзано со Википедија.

Ве охрабуваме да почнете нов разговор доколку сакате:

  • Да добиете помош околу користењето на Википедија;
  • Да добиете помош околу уредувањето на Википедија;
  • Да дискутирате технички прашања, поврзани со погонот МедијаВики;
  • Да ги дискутирате начелата и напатствијата;
  • Да дадете јавни известување и новости;
  • Да дадете предлози и сугестии;
  • Да оставите конструктивна критика за проектот;
  • Да поставите правописни и граматички прашања и ревизии;
  • Да добиете помош со преводи на поими и имиња од странски јазици;
  • Општо, за сè што е поврзано со Википедија и Википедијанците.

Доколку сакате да дискутирате за некоја статија, ве молиме почнете ја дискусијата на разговорната страница на самата статија.

Ако барате администраторско внимание (за вандализам на страници, кршење на начела, лични напади и непристојност, уредувачки војни, заштита на страници или други технички работи), поставете го барањето на Википедија:Огласна табла за администратори.

Гласање за воведување новини

Ако имате предлози за изменување или воведување начела и напатствија, воведување новини или постапување во врска со одделни прашања, на оваа страница може да започнете гласање за испитување на мислењето на заедницата. Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас {{за}} (За ), {{против}} (Против ) или {{воздржан}} (Воздржан ), како и свое мислење преку {{коментар}} (Коментар ), користејќи ги за сето ова соодветните шаблони. Во случај да се работи за предлог за избор на едно од повеќе предложени решенија, тогаш секој може да гласа за само еден предлог и притоа е неопходно да го образложи својот глас. Времетраењето на гласањето изнесува 7 дена. Право да учествуваат во дискусијата за предложениот предлог имаат сите корисници, додека право на глас имаат корисниците со сметка постара од 6 месеци и најмалку 500 уредувања во сите именски простори на Википедија на македонски јазик пред почетокот на гласањето. Одлуката за прифаќање на предлогот се носи со примена на просто мнозинство, односно бројот на гласови „За“ е потребно да биде најмалку половина од вкупниот број на дадени гласови, и доколку вкупниот број на гласови „За“ изнесува најмалку пет.

Do not speak Macedonian?

If you are willing to post comments but you do not speak Macedonian, you are welcome to do it on the Village Pump for foreign languages (please visit the Macedonian Wikipedia Embassy to check the language abilities of the community members before choosing the language to post in). Please do not post comments in foreign languages on this page, as it is intended for comments and discussions in Macedonian only. All comments that are posted on this page in a language other than Macedonian will be immediately moved to the Village Pump for foreign languages.

Архиви


ak:Wikipedia:Community Portal

Wikidata is getting close to a first roll-out

(Apologies if this message isn't in your language.)

As some of you might already have heard Wikimedia Deutschland is working on a new Wikimedia project. It is called m:Wikidata. The goal of Wikidata is to become a central data repository for the Wikipedias, its sister projects and the world. In the future it will hold data like the number of inhabitants of a country, the date of birth of a famous person or the length of a river. These can then be used in all Wikimedia projects and outside of them.

The project is divided into three phases and "we are getting close to roll-out the first phase". The phases are:

  1. language links in the Wikipedias (making it possible to store the links between the language editions of an article just once in Wikidata instead of in each linked article)
  2. infoboxes (making it possible to store the data that is currently in infoboxes in one central place and share the data)
  3. lists (making it possible to create lists and similar things based on queries to Wikidata so they update automatically when new data is added or modified)

It'd be great if you could join us, test the demo version, provide feedback and take part in the development of Wikidata. You can find all the relevant information including an FAQ and sign-up links for our on-wiki newsletter on the Wikidata page on Meta.

For further discussions please use this talk page (if you are uncomfortable writing in English you can also write in your native language there) or point me to the place where your discussion is happening so I can answer there.

--Lydia Pintscher 15:29, 10 септември 2012 (CEST)[одговори]

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Обоени зборови во статии

Изглед на виножито за луѓе без потешкотии со видот.
Би сакал да знам дали е дозволено одредени зборови во статиите да се запишуваат во друга боја? Вакво нешто употребив во статијата „Список на знаменитости во Старата скопска чаршија“ и ми изгледа како поавтентично решение отколку обојување на самата позадина на полето. Во случај да е забранеето вакво нешто, веднаш ќе ја вратам вообичаената боја. Благодарам.--Kiril Simeonovski (разговор) 15:01, 12 септември 2012 (CEST)[одговори]
Дозволено е, ако е во табела, како во статијата што ја наведе, но треба да се избегнува во проза. Сепак, мора да внимаваш на изборот на боите: значителен процент од населението имаат некоја форма на далтонизам, или слепило за бои. 7 до 10% од белите мажи не можат да препознаат која е употребената боја, на пример, во зборовите црвено и зелено — што е тука црвено, а што зелено! Исто така, текст во оваа боја е навистина тежок за читање дури и кога е задебелен. Најубаво, види ги советите и алатките дадедени во en:WP:COLOR. --Brainmachine (разговор) 15:37, 12 септември 2012 (CEST)[одговори]
Изглед на виножито за луѓе со една форма на далтонизам.
Благодарам на укажаната помош.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:13, 12 септември 2012 (CEST)[одговори]

Конференција на ЦИЕ 2012

Почитувани корисници, би сакал да ве известам дека првата конференција на Централна и Источна Европа ќе се одржи од 13 до 14 октомври 2012 година во Белград. Викимедија Македонија и Вики-зедница од Македонија се поканети да присуствуваат на настанот со двајца претставници, при што трошоците за пат и сместување и за двајцата се покриени од страна на организаторот. Ова е доста добра можност за оние коишто никогаш досега не присуствувале на еден ваков настан да се стекнат со поголемо искуство во административниот и оперативниот дел од Викимедија, а исто така и голема шанса да се запознаат со претставници од многу други земји. Најголемиот дел од конференциите досега биле наменети за присуство на членови на локалните ограноци, па поради тоа и главно претставниците биле назначени членови на Викимедија Македонија. Но, оваа подеднакво се однесува и на локалните ограноци и на Вики-зедницата и затоа е вредно да присуствува и некој од активните корисници. Ќе ве замолам доколку е можно што побргу да се изјасните со свој коментар во врска со овој настан, како и со тоа дали сте заинтересирани и дали би биле во можност да присуствувате. Однапред ви благодарам.--Kiril Simeonovski (разговор) 12:38, 13 септември 2012 (CEST)[одговори]

Оваа информација би требало да се објави и на соодветните страници на изданијата на википедија на јазиците кои се зборуваат во македонија (албански, турски, српски, ромски, ...) за да бидат информирани и тие викимедијанци. Иначе секој заинтересиран може и треба да се пријави за учество на конференцијата на http://en.amiando.com/cee2012.html?page=787325, но претходно треба да побара код за пријавување на следнава е-поштенска адреса cee@vikimedija.org --brest (разговор) 09:51, 14 септември 2012 (CEST)[одговори]
По долго размислување деновиве и откако ја разгледав програмата на страницата, решив да се пријавам за учество на оваа конференција. Сметам дека би било едно огромно искуство за поголемо запознавање на Википедија, односно нејзино согледување и од друга страна, не само како активен волонтер, кој придонесува во нејзините содржини. Се разбира секогаш добредојдено е запознавањето на претставници од други земји. Поздрав --Ehrlich91 (разговор) 12:21, 15 септември 2012 (CEST)[одговори]

Слики

Здраво Кирил. Сликите не се подигнати и не постојат на Википедија, затоа прашањето ми е како да го направам тоа . Како да ги поставам на википедија на македонски јазик. Пробам многу начини, прашав многу луѓе, но како што гледаш слики сеуште нема, а многу ми се потребни за естетика на статијата и промоција на бендот. Благодарам однапред и поздрав.

Здраво

За какви извори се работи за да ги потврдам информациите во статијата и да ги исполнам условите. За што се работи како да дојдам до тоа, бидејќи во глобала околу 90 посто статијата ми е готова, но сеуште не е објавена и неможе да се пронајди. Ако можеш уште во ова да ми помогнеш како да дополнам тоа што фали за да ја финализираме целосно. Благодарам.

Поштенски списоци поврзани со Вики проектите на македонски јазик

Поставив предлог политика за регулирање на членството и комуникацијата на поштенските листи поврзани со Вики проектите на македонски јазик. Со цел да избегнеме понатамошни недоразбирања, би ве замолил да изразите ваше мислење. Коментарите можете да ги оставите овде, или на страницата за разговор на наведената страница. --Милош (разговор) 09:44, 24 септември 2012 (CEST)[одговори]