Agusta A 109

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скица на хеликоптерот Agusta A 109
Agusta A 109S Grand
Agusta A 109 K2 од спасувачката единица Rega над планината Пилатус
Agusta A 109 на крајбрежна стража
Agusta A 109 на демонстрација пред англиската полиција
Agusta A 109 на CareFlight International Air Ambulance

Хеликоптерот Agusta A 109 првпат полетал во 1970 година. Како вооружена армиска верзија во италјанската армија лета од 1988 година, лета и во Белгија. Досега се произведени повеќе од 600 хеликоптери од разни варијанти, во цивилна и во воена верзија.

Основни податоци:[уреди | уреди извор]

 • Тип: повеќенаменски хеликоптер
 • Класа: лесен
 • Сместување: еден или два пилота и шест или седум патници
 • Земја на потекло: Италија
 • Производител: Agusta Aerospace Corporation (Италија)
 • Статус: прв лет во 1970 година, а употреба од 1975 година
 • Земји корисници:

Техничкотактички податоци:[уреди | уреди извор]

- Намена: за цивилна и воена употреба, првенствено за транспорт, ВИП транспорт и медицинска евакуација - Мотори: два мотора Pratt & Whitney 206C со сила од по 750 КС или со два турбомлазни мотори Turbomeca ARRIUS 2K1 - Дименизии:

 • Должина на ротори: 13,04 м
 • Височина: 3,50 м
 • Пречник на HP: 11 м
 • Пречник на OP: 2 м

- Тежини:

 • Празен: 1,570 кг
 • Максимална: 3,000 кг
 • Корисна: 1,430 кг

- Перформанси:

 • Максимална брзина: 311 км/ч
 • Крстосувачка брзина: 285 км/ч
 • Макс. V во кач.: 588 м/мин
 • Максимална HP: 5974 м

Варијанти:[уреди | уреди извор]

 • А 109 - прототип
 • А 109А - цивилна верзија
 • А 109 Mk II - цивилна верзија со сертификат за IFR, со два турбомлазни мотори Allison C20R/1
 • А 109 TOW - верзија А 109А вооружена со ракети TOW
 • А 109 BA - белгиска армиска противтенковска верзија, со TOW противоколпни наведувани ракети
 • А 109 C - широкоттрупна верзија со подобрена трансмисија и со краци на носечкиот ротор од композитни материјали
 • А 109 CM - тековна производствена воена верзија, со подобрени сензори за вооружување
 • А 109 ЕОА - базична италјанска армијска верзија
 • А 109 К - верзија со подобрена трансмисија и со подолг носен дел за авионика
 • А 109 К2 - верзија за Швајцарија
 • А 109 КМ - верзија со фиксиран подвоз и со мотор Turbomeca Arriel 1K1 Powerplant со сила од 738 КС, за топли и високи операции
 • А 109 МАХ - верзија за медицинска евакуација
 • А 109 Gdif - верзија за крајбрежна стража
 • А 109 Power - верзија со два мотора Pratt & Whitney 206C, со сила од по 732 КС секој
 • А 109 KN - морнаричка верзија