AgustaWestland AW139

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Agusta/Bell AB-139)
AgustaWestland AW139 на Поморска безбедност и спасување општество
AgustaWestland HH-139 на Италијански на воздухопловните сили

Хеликоптерот е развиен во соработка на две компании, италјанската Agusta и американската Bell Textron Company поради задоволување на потребата на пазарот од таква категорија на хеликотпери. Хеликоптерот се наоѓа во фаза на испитување и се очекува набргу да влезе во производна фаза. Хеликоптерот е предвидено да носи 15 патници или 2,500 кг корисен товар и во него ќе биде вградена најнова технологија.

Основни податоци:[уреди | уреди извор]

Agusta/Bell AB-139 на воздухопловното шоу во Фарнброу јули 2006

- Тип: транспортен хеликоптер

- Класа: среден

- Сместување: два пилоти и 15 патници

- Земја на потекло: Италија/САД

- Производители: Agusta Aerospace Corporation (Италија) и Bell Textron Company (САД)

- Статус: прв лет во 2001 година

- Земји корисници: заинтересирани Италија и САД

Техничкотактички податоци:[уреди | уреди извор]

- Намена: за цивилни потреби - Мотори: два турбомлазни мотори Pratt & Whitney Canada PT6C-67C, со вкупна сила од 2,500 кс - Димензии:

  • Должина на трупот: 13,53 м
  • Должина со ротори: 16,65 м
  • Височина: 3,20 м
  • Пречник на НР: 13,80 м

- Тежини

  • Празен: 2,500 кг
  • Максимална: 6,000 кг

- Перформанси:

  • Максимална брзина: 310 км/ч
  • Крстосувачка брзина: 278 км/ч
  • Макс. V во кач.: 234 м/мин
  • Максимална височина: 3,600 м

- Опрема: стандарна комуникациска и навигациска